Félelmetes bőgéstől zengnek most a hazai erdők: íme, az első videók az idei nászról

HelloVidék 2022. szeptember 13. 19:02
Ha szeptember, akkor szarvasbőgés! De mit is csinálnak ilyenkor a gímszarvasok, mi történik az erdők rejtekén és hogyan lehetünk részesei a természet egyik legcsodálatosabb előadásának? Mindenesetre, aki idén még nem hallotta, azoknak hozunk két felvételt is!

A szarvasbőgés a gímszarvasok párzási időszaka alatt jellemző, szarvasbikák által kiadott jellegzetes hangra utal. A jelenség általában augusztus végétől szeptember végéig figyelhető meg, a faj ilyenkor aktívabb, a bikák a bőgésen kívül, a tehenek elcsábítása céljából, olykor látványos verekedésbe bocsátkoznak. Szeptember végétől aztán újra csendbe borul az erdő a nagyjából egy hónapos szarvasbőgést követően - írta az Időkép.

Egy hétköznapi ember hol hallgathat szarvasbőgést?

Az állami erdőgazdaságok, nagyobb vadgazdaságok vezetett túráin a vadállomány zavarása nélkül, legálisan az erdőben tartózkodva hallgathatunk szarvasbőgést. Ebben az időszakban részleges erdőlátogatási tilalom van érvényben (erről ITT tájékozódhatsz), így kevés kivételtől eltekintve (éppen egy bőgőhely közelében található autós pihenő, parkoló) ezeken a túrákon élvezhetjük az erdőben felzendülő szarvasbika hangját.

Az alábbi felvétel a Börzsönyben, a második pedig a Bakonyban készült egyaránt hét elején:

Címlapkép: Getty Images