Kiadták a figyelmeztetést: felhőszakadás, zivatar tarolja le az országot

HelloVidék 2022. szeptember 15. 16:02
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma jellemzően erősen vagy közepesen felhős égkép várható, csak kevés napsütés lehet. Nyugat felől több hullámban valószínű eső, zápor, délutántól zivatar is. A Dunántúl déli felén heves zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a délnyugati szél, zivatarok környezetében átmenetileg viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 23 és 30 fok között alakul, csak a tartósan csapadékos helyeken lehet ennél kissé hűvösebb. Késő estére 15 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet.

Mint írják, a délelőtti, déli óráktól nyugat felől egyre többfelé és több hullámban fordulhatnak elő zivatarok a nap folyamán, legalacsonyabb valószínűséggel az északi, határ menti területeken. Délután, illetve kora este az ország délnyugati, déli területein - egy negatívabb forgatókönyv esetén - heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek. A zivatarok környezetében viharos széllökésre (60-80 km/h, heves zivatarok esetén ~90-110 km/h), jégesőre (1-3 cm, heves zivatarok esetén 2-4 cm) kell számítani, illetve az ismétlődő cellaátvonulásból rövid idő alatt lokálisan nagyobb mennyiségű (25-40 mm) csapadék is hullhat. Az este folyamán északnyugat felől stabilizálódik a légkör, és fokozatosan a déli területekre korlátozódik a zivatartevékenység.

Forrás: OMSZ

Pénteken napközben legfeljebb a déli, délnyugati, határhoz közeli területeken fordulhat elő egy-egy gyengébb zivatar. (Megj.: pénteken a délnyugati megyékben a nap folyamán lehulló csapadék (eső) mennyisége néhol elérheti a 20 mm-t.)

Címlapkép: Getty Images