Kiadták figyelmeztetést: még pár óra, aztán több megyében is leszakadhat az ég

MTI 2023. április 23. 18:02

 Vasárnap még a hidegfront előoldalán kellemesen meleg, napos marad az idő a Kárpát-medence térségében, majd hétfőn már eléri hazánkat a hidegfront, melynek hatására megnövekszik a felhőzet, és többfelé lehet számítani záporokra, zivatarokra.

Az ország nagy részén estig gomolyfelhős napos idő várható, viszont nyugat felől tovább növekszik, majd éjszakára egyre többfelé meg is vastagszik a felhőtakaró. Hétfőn napközben az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában erősen felhős vagy borult idő valószínű, inkább csak rövidebb napos periódusok lehetnek. Vasárnap estig az ország döntő részén csapadék nem lesz, csupán a nyugati határvidékre sodródhat be egy-egy zápor, zivatar. Hétfőre virradó éjszaka és napközben több hullámban fordulhat elő eső, zápor, zivatar. Mindkét napon élénk, erős lökések kísérhetik, a délies, hétfőn délutántól az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szelet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 13 fok között alakul, de a kevésbé felhős északkeleti tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 14 és 22 fok között valószínű, a tartósabban csapadékos északkeleti tájakon lehet a hűvösebb.

A folytatásban...

Kedden kezdetben a Dunától keletre számíthatunk többfelé esőre, záporokra miközben nyugat felől elkezd felszakadozni a felhőzet. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a legkeletibb tájakon, valamit a Dunántúlon fordulhat még elő elszórtan eső, zápor, néhol zivatar. Az északi, északnyugati szelet élénk, erős lökések kísérhetik többfelé. Délután északkeleten 10-13, máshol 14-19 fok valószínű.

Szerdán már szárazabb, naposabb időre van kilátás. A gomolyfelhős időben a keleti és középső tájakon fordulhatnak még elő helyenként záporok. Az északias szél többfelé megerősödik. Délután 11-17 fok várható. Csütörtökön napos-gomolyfelhős idő körvonalazódik. Néhol kisebb zápor előfordulhat. Csillapodik a szél, már csak helyenként élénkülhet fel napközben. A csúcshőmérséklet 12-17 fok között alakulhat.

Címlapkép: Getty Images