Ez a hét már teljesen elúszott? Mutatjuk, hol és mikor várható zápor, zivatar

HelloVidék 2023. május 15. 12:03

Az elmúlt napokban ugyan főleg a Dél-Dunántúlon esett a legtöbb eső, de fordul a kocka, hiszen egyre keletebbre vándorol a csapadékzóna. Hétfőn a nap második felében pedig újabb hullámban érkezik a keleti, délkeleti országrész felé a folyékony arany.

Ahogy az Országos Meteorológiai Szolgálat írja előrejelzésében, a Tiszántúlon túlnyomóan borult idő várható, másutt viszont kisebb-nagyobb mértékben szakadozik, gomolyosodik a felhőtakaró. A tartós csapadék a Tiszántúlra korlátozódik, másutt elszórt jelleggel alakulhat ki záporeső, esetleg zivatar.

A nap második felében ugyanakkor dél, délkelet felől ismét növekvő csapadékhajlamra kell számítani. A nyugati, délnyugati szél élénk lesz, de délutánra veszít erejéből a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 15 és 20 fok között várható. Késő estére 11 és 16 fok közé hűl le a levegő.

Forrás: OMSZ

A kiadott figyelmeztetés szerint:

  • Eső: A több hullámban érkező csapadékból kedden kiváltképp az Észak-Dunántúlon gyűlhet össze 20 mm feletti, a Kisalföldön 30-40 mm-t meghaladó (helyenként akár a havi átlagos csapadékösszeget elérő) mennyiség.
  • Zivatar: Ma napközben az északnyugati, majd az esti, éjszakai órákban a délkeleti területeken fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket főleg intenzív csapadék kísérhet (> 20 mm, lokálisan ennél több is lezúdulhat), emellett jégeső (1-2 cm), és néhol viharos szél (> 60 km/h) is lehet.

Kedden legkisebb eséllyel és számban északkeleten alakulhatnak ki zivatarok. Másutt a zivatartevékenységhez a maihoz hasonló kísérőjelenségek társulhatnak.

Címlapkép: Getty Images