Rendkívüli: tornádót hozott a Kőszegi-hegységhez a pénteki felhőszakadás

HelloVidék 2023. június 9. 13:01

Nem-mezociklonális tornádó ért földet a Kőszegi-hegységnél a pénteken délelőtt érkező zápor felhőzetéből – osztotta meg a Facebookon a Kőszegi Időjárás Előrejelzés.


 


 

Ahogy a Nyugat.hu észrevette, a Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebookolda kitett egy bejegyzést, amiben azt írták, a héten nagyon jók a feltételek nem-mezociklonális tornádók, tubák kialakulásához. De persze ez nem Amerika, így nem kell rögtön kétségbeesni, károkról sem érkezett jelentés. A tölcsér erőssége valószínűleg EF0-ás volt és valószínűleg nem lakott területen ért földet. Ez ráadásul egy nagyon ritka jelenség, főleg itt a hegyvidéki részen.

A nem-mezociklonális tornádót egyébként „olyan felszínközeli összeáramlás hozza létre, melyhez intenzív feláramlás társul. Az örvénylő mozgás sugarának lecsökkenésével az impulzusmegmaradás törvénye miatt a forgás felgyorsul, a nyomáscsökkenés miatt kicsapódó nedvesség és a felkapott por pedig láthatóvá teszi a felhőtölcsért” – írja az Időkép.hu.

Ők is kaptak több felvételt Szombathelyről, melyek alapján egyértelműen kijelentik, hogy nem csupán tubáról van szó, ugyanis a tölcsér töbször is elérte a felszínt a határ túloldalán, Rohonc környékén.

Címlapkép: Getty Images