Brutális hőség lesz, másodfokú riasztást adtak ki: már tudni, mikor tetőzik a kánikula

MTI 2023. július 9. 10:33

Már vasárnap is szikrázó napsütés és igazi strandidő várható. Az ország legnagyobb részén már 30 fok felett alakul a csúcsérték. Délután 30-35 fok közötti csúcsértékekre van kilátás, és ez még csak a kezdet...

Az időkép előrejelzése szerint vasárnap napos, száraz időre számíthatunk, legfeljebb csak néhol - eleinte elsősorban a Dunántúlon, később északkeleten - kóborolhatnak majd gomolyfelhők az égen. Keleten átemenetileg élénk lehet az északi-északnyugati szél, de alapvetően mérsékelt lesz a légmozgás, eső sehol sem várható. Délután 30-35 fok közötti csúcsértékekre van kilátás.

Hétfőn eleinte még sokfelé napos időre számíthatunk, de délután északnyugat felől erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, a Dunántúlon és északon már helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. A nyugati-északnyugati szél többfelé élénk, helyenként erős lehet. 32-37 fokos kánikulára készülhetünk.

Kedden is sokat süthet a nap, egy-egy zápor csak néhol, elsősorban az északi és az északkeleti tájainkon fordulhat elő. Többfelé élénk, helyenként erős lehet az északnyugati szél. Délutánra 30 és 36 fok közé melegedhet a levegő.

Szerdán és csütörtökön már többfelé zavarhatják gomolyfelhők a napsütést, és helyenként záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Sokfelé élénk lehet a szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell. Folytatódik a kánikula, majd csütörtökön helyenként már 30 fok alatt maradhat a csúcshőmérséklet.

Címlapkép: Getty Images