Kiadták a figyelmeztetést: a hőség mellett jégeső, zivatarok tarolják le az országot

HelloVidék 2023. július 11. 11:02

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint kedden délután, este a nyugati határszélre kis eséllyel besodródhat egy-egy gyenge intenzitású zivatar.


 

Mint írták, a napi középhőmérséklet kedden és szerdán az északkeleti területeket leszámítva 25 fok felett, főként a Dél-Alföldön 27 fok körül várható.

Forrás: OMSZ

Szerda hajnaltól, reggeltől az ország északi, északkeleti felén szintén előfordulhat már dörgés, villámlás, de az érdemi események a nap második felében várhatók. Ekkor egy nyugat felől érkező hidegfronton, illetve annak előterében délután már kipattanhatnak zivatarok, amelyek lokálisan heves jelenségeket produkálhatnak, majd várhatóan estétől egy zivatarrendszer környezetében akár kiterjedtebben is számítani lehet heves kísérőjelenségekre.

Késő estére a zivatarok fokozatosan a keleti országrészre is átterjedhetnek. A legintenzívebb cellákat nagy méretű (2-4, de akár 5+ cm átmérőjű) jégeső, szélvihar (80-100 km/h, de akár 100+ km/h), illetve felhőszakadás (~20-40 mm-t meghaladó csapadékmennyiség) kísérheti, legnagyobb valószínűséggel az ország északi felén.

Címlapkép: Getty Images