Elképesztő, ami Szegeden létrejött: meseszép közösségi kertet építettek

HelloVidék 2023. július 13. 10:32

Szeged impozáns közösségi kertjének története majd tíz évre nyúlik vissza, azóta több hazai díjat is bezsebelt, de még külföldről is többen érkeztek ide, hogy jó tapasztalatokat gyűjtsenek. Ahogy a Telex írja, a kertben minden olyan növény megtalálható, amely a közeli panellakások lakóinak az igényeit kielégítheti: van itt fűszerpaprika, cékla, zeller, cukkini, paradicsom, borsó, eper, de a fűszernövények mellett méhhotel, számos madárodú, és komposztáló is akad, abból kettő.

Ahogy a koordinátor, Kinyó Pál a portálnak arról mesélt, szerinte a hely fő erejét mégsem a növények vagy a felszerelés adja, hanem az a közösség, amely köré szerveződött az évek során. Szeged északi részén, Makkosház városrész magas panelházai és a töltésoldal szegélyezte 2284 négyzetméteren terül el a kert, amelyről, ha a szerszámoskamra ajtajára fújt hatalmas graffiti nem jelezné, nem is gondolnánk, hogy egy nagyváros része.

A sikerek pedig egymás után jöttek: a legszebb konyhakertek országos pályázaton négyszer is végeztek első helyen zártkertek kategóriában, legutóbb a Civilek határok nélkül rendezvényen vehették át az Év adományozója díjat. Kezdetben tizenhat parcellát foglalt magába az udvar, mára ez negyven magaságyásra gyarapodott.

Persze nem kifejezetten a díjak motiválnak. Egyszerűen, a mai világban, amikor nagyon egymásnak vannak feszülve az emberek, kevés az olyan hely, ahol szeretet vesz körül. Itt békesség van meg friss levegő, a fák árnyékos oldalában szinte naponta összejönnek az emberek, illetve szervezett formában rendezvényeink is vannak

– mesélte a lapnak Kinyó Pál.

Címlapkép: Getty Images