Nyakunkon a poloskainvázió: méreg helyett így védekezz a kártevő ellen

Agrárszektor 2023. július 29. 17:03

Az idei nyár sem telhet el poloskák nélkül, de fontos, hogy ne essünk pánikba, ha a kertünkben vagy épp az otthonunkban találkozunk velük. Számos egyszerű praktika létezik, melyek segítségével könnyen megszabadulhatunk tőlük. Bár a legjobb módszer a megelőzés, sokszor a legnagyobb igyekezet ellenére is megjelenthetnek itt-ott. Az Agrárszektor cikkében összegyűjtötte, hogy mit tehetünk a nemkívánatos vendégek ellen.


 

A poloskák bizony a paradicsomot, paprikát, málnát, borsót, babot és a káposztaféléket sem vetik meg és a dísznövényeket sem kímélik. Ráadásul a meleg is kedvez nekik. Korábban Dr. Kóbor Péter, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársa elmondta az Agrárszektornak, hogy az említett poloskáknak a trópusi-szubtrópusi éghajlatú Délkelet-Ázsia és Afrika az őshazájuk, ahol a meleg időjáráshoz szoktak, Magyarországon pedig az elmúlt években szokatlanul meleg telek voltak.

Melegebb időben a fejlődéshez szükséges hőösszeg hamarabb megvan, és ideális esetben egy második nemzedék felnövéséhez is elég lehet. Amint kezd hűvösebbé válni az idő, szinte elözönlik a lakásokat, házakat, hogy telelő rejtekhelyet keressenek maguknak. A legkisebb résen is bejutnak, így az ember gyakran csapatostul találkozhat velük a nyílászárók körül, vagy éppen a falakon. Legalább 2 hétig folyamatosan -10 fok alatti hőmérséklet kellene ahhoz, hogy a telelő állományok egy része elpusztuljon. Olyan tartós hidegről pedig nem lehet beszélni, ami el tudná pusztítani őket. A szárazság viszont negatívan érinti őket.

Mit tegyünk, ha megjelennek a kertben vagy a házban/lakásban?

A legfontosabb dolog a megelőzés ebben az esetben is:

  • Ha a levelek fonákján apró tojásokat látunk, akkor távolítsuk el a levelet a növényről, így a következő nemzedék kikelését megakadályozhatjuk.
  • Egyszerűen kézzel is összegyűjthetjük őket, ha van rá kapacitásunk.
  • Tegyünk sűrűn szőtt zsákocskákat azokra termésekre, amiket meg szeretnénk védeni (például paradicsom), így nem tudják a poloskák szívogatni.
  • Alkalmazhatunk csalinövényeket is: ha a kertünkben találkozunk velük, akkor érdemes lehet a zöld vándorpoloskák, a márványospoloskák, valamint ezek lárvái ellen is pár szál gabonával védekezni. A lényeg csak az, hogy a kert egész területén legyen pár szál gabona és időnként vessük újra, mert csak a tejes érésben lévő szemek vonzzák a poloskákat. A gabonát az év bármely szakában el lehet vetni, de az augusztusban vetett növényeknek már nem igazán lesz kalászuk. A mezőgazdaságban egyébként leginkább a széles hatásspektrumú növényvédő szereket vetik be ellenük.

Címlapkép: Getty Images