Erőteljes lehűlés érkezik: vihart, szelet és sok csapadékot hoz ezen a vidéken a front

MTI 2023. szeptember 13. 18:27

Nyugat-Európa felett, nagyjából a Skandináv félsziget északi részétől, Franciaországon át, Afrika északi területéig lenyúlóan egy frontrendszer húzódik, és ez lassan araszol keleti irányba, szerda estére már elérve hazánkat is. A rendszer mentén szórványosan fordul elő eső, záporeső, helyenként zivatar.

A front mögött visszaesett a hőmérséklet, ettől keletre, a kontinens nagyobb részének időjárását viszont még a napok óta fennálló anticiklon határozza meg. Ezeken a tájakon többnyire derült, nyáriasan meleg, éjszaka helyenként párás, ködös az idő.

Hazánk időjárását szerda estig még alapvetően anticiklon alakítja, de késő délután már megközelíti, estére eléri a nyugati országrészt is az említett frontálzóna, amely csütörtök estére már elhagyja az országot.

Délutántól a Dunántúl nyugati felén megnövekszik a felhőzet, és ott estefelé már előfordulhat zápor, zivatar. Éjszaka folytatódik a felhőzet növekedése, nagyobb számban az ország északnyugati, északi felén várható csapadéktevékenység.

A déli, délnyugati szél estétől nagy területen északnyugatira fordul, megélénkül, időnként meg is erősödik. Zivatarok mentén átmeneti jelleggel viharos erejű széllökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 21 és 29 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb.

Címlapkép: Getty Images