Erre sok kertes ház tulajdonos nem gondol: akár több napra is áram nélkül maradhatnak a napokban

HelloVidék 2024. január 17. 14:01

A HungaroMet Nonprofit Zrt. több megyére adott ki az ónos eső miatt első és -másodfokú figyelmeztetést. Mivel az időjárás egészen változatos lesz a következő napokban, aki előre tervez, most gondol arra, mi lesz, ha jeget kell majd oldani a járdákról, kerti utakról. Sokan az egyszerű és kézenfekvő sózást alkalmazzák, pedig ez nem csak a növényekre, de állatainkra is káros lehet. Cikkünkben annak jártunk utána, mivel érdemes kezelni a jeges, havas felületeket. Illetve, mit tegyünk akkor, ha több napra áram nélkül maradunk otthonunkba az időjárás miatt, vagy, ha mindenképp el kell indulnunk a rossz útviszonyok ellenére is.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzése szerint szerdán a nap folyamán délnyugatról északkelet felé - jellemzően kis mennyiségű - vegyes halmazállapotú (átmeneti ónos esőt is felvonultató) csapadékkal járó tömbök vonulnak: a legtöbb helyen napközben esőbe megy át a csapadék, de az Északi-középhegység és a főváros tágabb környezetében akár estig, éjfélig is vegyes lehet a halmazállapot.

Ezeken a részeken eleinte havazás, majd ónos / fagyott eső fordulhat elő, az idő előrehaladtával egyre inkább eső valószínű.

  • A térség északi részén (illetve emellett a Nyírségben) a kezdeti havazásból lepel-3 cm-es hóréteg alakulhat ki, de az északi határvidéken 3 cm-t is meghaladhatja az átmenetileg létrejövő friss hó vastagsága.
  • Az ónos eső / fagyott eső mennyisége Borsod, Heves és Nógrád északi részein a nap második felében meghaladhatja az 1 mm-t.

Miért veszélyes az ónos eső?

Ónos esőben és a havazásban megemelkedik a tűzoltói beavatkozást igénylő események száma, zömében közlekedési balesetekhez kell vonulnia ilyenkor a tűzoltóknak az átlagosnál nagyobb számban, de gondot okozhat a különböző felületekre, így például villanyvezetékekre, faágakra ráfagyó csapadék is, amelyek ilyenkor leszakadhatnak, és szintén balesetet okozhatnak.

Hogy miért?

Az ónos eső mindent elnehezít, fakárokhoz és áramkimaradásokhoz vezethet. A hó nehezebben gyűlik fel a csupasz fákon és az elektromos vezetékeken, viszont a jég könnyen felhalmozódhat ezeken a felületeken. A jég extra súlya miatt az elektromos vezetékek és a faágak leszakadhatnak, így sok esetben utcák maradhatnak áram nélkül, vagy utak lesznek járhatatlanok a leszakadt faágak miatt. De mit csináljunk, ha áram nélkül maradunk vagy a rossz idő ellenére is mindenképp munkába kell mennünk? Ehhez gyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot!

1. Mit tehetünk, ha áram nélkül maradunk?

Átmeneti áram- ill. energia kimaradás esetére a szakemberek a következőket tanácsolják:

  • Hagyományos tüzelőberendezés (pl. kandalló) használata esetén különös figyelemmel kell lenni a tűzmegelőzésre, füstelvezetésre.
  • Azokat a PB gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermékek szabadba történő kivezetése más módon nem megoldott, soha ne üzemeltessük folyamatosan zárt térben. A helyiség nagyságától és a fűtési fokozattól függően legalább egy-másfélóránként szellőztetni kell a helyiséget, ellenkező esetben a felgyülemlő égéstermékek mérgezést okozhatnak.
  • A gázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetén ne hagyjuk nyitva a fűtőkészülék elzárócsapját!
  • Gondoskodjunk a szükség-világítóeszközökről (pl. petróleumlámpa és petróleum, palackról működtethető gázlámpa, elektromos lámpa).
  • Tartsunk üzemképes állapotban egy elemről működtethető rádiót, és biztosítsunk hozzá tartalék elemeket.
  • Tároljunk otthonunkban egy hétre elegendő élelmiszert az egész család számára.
  • Legyenek otthon alapvető gyógyszerek, kötszerek, ha csecsemő van a családban, számára tápszerek.
  • Csak a legszükségesebb telefonhívásokat bonyolítsuk le, mert a hálózatra a mentésben résztvevőknek van szüksége.

2. Mit tehetünk, ha mindenképp útnak kell indulnunk?

Sokan még a veszélyes időjárási körülmények dacára sem maradhatnak otthon, hiszen dolgozniuk kell, ezért a Katasztrófavédelem egy korábbi felhívásában írt arról, hogyan közlekedjünk ilyen időjárási viszonyok közepedte.

A biztonság érdekében a következőt tanácsolják:

  • mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról,
  • aki teheti, az ónos esővel érintett területeken ne induljon útnak!
  • ha mégis útra kell kelni, akkor az ónos esőben vagy a havazás idején vezessünk lassabban, figyelmesebben és körültekintőbben, csak akkor előzzünk, ha azt biztonságosan be is tudjuk fejezni;
  • csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt gépjárművekkel közlekedjünk;
  • utazás előtt mindenképpen tájékozódjunk az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről;
  • induljunk el időben, hamarabb, ne út közben, téliesebb útviszonyok között próbálja meg behozni senki az esetleges késéseket.
  • az autóba tankoljunk a szokásosnál több üzemanyagot, és vigyünk magunkkal feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és egy kis ételt, arra az esetre, ha elakadnánk, vagy hosszabb ideig kellene várakozunk.
  • Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost látunk, hívjuk a 112-es segélyhívó számot! Érdemes használni a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű eszközökre egyaránt.

Nem csak az utakon, otthonunkban is védekezni kell

A legtöbben szeretjük nézegetni a jégcsapokat, különleges látványt nyújtanak a fákon, ereszeken, de jobb vigyázni és távolról csodálni őket, hiszen bármikor leeshetnek. Lándzsaszerű formájuknak köszönhetően bármit át tudnak szúrni a földre vezető útjuk közben, így akár emberekben, állatokban is sérülést tudnak okozni. Éppen ezért, kertünk, udvarunk esetében érdemes eltávolítani a jégcsapokat, nehogy balesetet okozzunk valakinek.

Az esővel ellentétben, az ónos eső, ahogy földet ér, a felületekre tapad, fagy, így meg kell várnunk amíg elég meleg idő lesz ahhoz, hogy megolvadjon. Aki nem akar várni, az sok esetben sót használ, hogy feloldja a csúszós felületeket kertjében. Persze ez nem épő környezetbarát megoldás! Ha mindenképpel akarjuk tüntetni a jeget, használjunk olyan anyagokat, melyekkel nem ártunk sem a talajnak, sem a kertünkben élő élőlényeknek.

Mivel tüntessük el a jeget?

  • Faforgács és homok: Egyenletesen szórjuk szét a homokot és a faforgácsot a jeges felületen. A hó elolvadása után a forgácsot és a homokot el lehet söpörni a kertben. Kiválóan alkalmas az utolsó pillanatban végzett kezelésekre, lehetővé téve, hogy biztonságosan sétáljunk a jéggel borított járdákon.
  • Fűrészpor: A fűrészpor megfelelő a fagyos járdára, de csak akkor hatékony, ha rá is fagy. Ez egyes esetekben akár egy óráig is eltarthat. Mivel szigetelőanyagról van szó, ezért a fűrészpor alatt lévő hó lassabban olvad, hiszen megtartja a meleget, de a hideget is.
  • Hamu: Amennyiben fával vagy faszénnel fűtünk a kandallóban, kályhában akkor a fennmaradó hamut nem érdemes kidobni. Használhatjuk a fagyos és csúszós járdán is, a hatás azonnal érezhető. A fagyos felület rögtön leszórás után csúszásmentessé válik.
  • Öntsük rá a maradék kávézaccot: Nem vicc! A megmaradt kávézacc állatbarát és hatékony a hóolvasztásban. A kávézaccban lévő nitrogén és savak segítik a hóolvadást. Miután ellapátoltuk a havat a kertből vagy az autóbehajtóról, szórjuk szét a kávézaccot, vagy szórjuk meg a havazás előtt. Használhatók extra súrlódás létrehozására jeges talajon is.

Címlapkép: Getty Images