Kertünk éke lehet, mégis veszélyes az ültetése: mindent kipusztít maga körül ez a növény

HelloVidék 2024. február 18. 17:01

Az aranyvesszőfajokkal látszólag semmi gond nincs. Valójában azonban hazánk legnagyobb ökológiai károkat okozó inváziós fajai közé tartoznak. Persze nem a saját hibájukból - írja a greendex.hu.

Ahogy a portál tudományos válaszában áll:

a hangyaboglárkák alapvetően gyepi életközösségek fajai, a gyepeket pedig egy sor tényező veszélyezteti. Ezek egyike a felhagyás a gyepgazdálkodással, illetve a beszántás, a talajbolygatás. Az aranyvesszők számára így kedvezőbb körülmények jönnek létre, és ha eljutnak a területre valahogy, viszonylag gyorsan nagy tömegben lephetik el a gyepet. A hangyaboglárkák létfontosságú tápnövényei így megritkulnak, vagy akár ki is szorulnak a területről.

Ezért az aranyvessző-állományok elterjedése kedvezőtlenné teszi a körülményeket azoknak a hangyáknak, melyek szintén elengedhetetlenek (pótszülőként vagy táplálékként) a hangyaboglárkák számára. Ez pedig azt eredményezi, hogy élőhelykezelés (legeltetés, kaszálás) hiányában az aranyvesszők terjedése számos fajt részben vagy teljesen kiszorít. Végül a korábban gazdag élőhelyből jellegtelen, fajszegény, már-már monokultúra jön létre.

Egyéni szinten épp ezért érdemes előnyben részesíteni az őshonos fajok telepítését a kertünkben, illetve minél inkább helyi termékeket vásárolni

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images