Így kerüld el a lakástüzet karácsonykor

HelloVidék 2018. december 23. 11:01
Az egy napra eső tűzesetek száma karácsonykor megduplázódik az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint. A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint különösen a konyha válik a veszélyek forrásává. Tájékoztatásuk szerint az év utolsó napjáig tartó időszakban a tűzesetek száma az éves átlag kétszerese. Ezeknek az elenyésző részét okozzák gondtalanul elhelyezett karácsonyfák vagy gyúlékony adventi koszorúk. Viszont az esetek csaknem felénél a konyhából indul ki a lakástűz.

Az ünnepi menü elkészítése során sok időt töltünk a konyhában, folyamatosan sütünk-főzünk valamit. Fokozottan figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk felügyelet nélkül a készülő ételt, a forró étolajat tartsuk távol a vízforrástól. Ha esetlegesen lángra kap a forró olaj, tegyünk rá fedőt, így oxigén hiányában elalszik a tűz.

A karácsonyi vacsora gyertyagyújtásánál érdemes arra is figyelni, hogy az adventi koszorú alá fém tálcát tegyünk, így kevésbé terjed el a tűz egy esetleges balesetnél. A karácsonyfát semmiképp ne díszítsük égő gyertyával.

A csillagszórókat ne a függöny vagy egyéb textíliák közelében alkalmazzuk, mert könnyen lángra kaphatnak.

A karácsonyi csomagokat, csomagoló anyagokat semmiképp se tartsuk különféle hőforrások közelében, például gyertya mellett vagy kandallónál, mert nagyon gyúlékonyak

A karácsonyi égősor vezetékeit ellenőrizzük, mielőtt feldobjuk a fára, ugyanis ha kopott vagy rossz minőségű a szigetelése, rendkívül tűzveszélyes lehet. A Rockwool szakemberei azt tanácsolják, hogy csak megbízható helyen vásároljunk, bevizsgált terméket, és éjszakára kapcsoljuk le a karácsonyi fényeket.

Szilveszterkor sokan használnak petárdát, ezzel köszöntve az újesztendőt. Ha esetlegesen égő petárda esne az erkélyünkre, kertünkbe, semmiképp ne fogjuk meg, várjuk, amíg elalszik, csak ezután dobjuk ki.