12 használati tárgy az otthonodban, amitől durván beteg lehetsz

HelloVidék 2019. február 1. 15:00
Nem akarjuk a frászt hozni rád, de ha érdekel a családod egészsége, akkor a környezetedben található, kórokozóktól hemzsegő tárgyakra is érdemes gondolnod. Hányszor mosogattad el a konzervnyitót, vagy cserélted le a zuhanyrózsát az elmúlt években? Na ugye.

Ha azokra a dolgokra gondolsz, amiktől betegségeket kaphatsz el, akkor elsőre biztosan az ajtókilincsek, áruházi kosarak, tömegközlekedési kapaszkodók és mozgólépcsőkorlátok juthatnak az eszedbe. Való igaz, hogy ezek a tárgyak tele vannak kórokozókkal, de olykor komolyabb fenyegetések vesznek körbe ott, ahol nem gondolnád: a saját otthonodban.

1. Zuhanyrózsa

A Coloradói Egyetem kutatásai szerint a zuhanyrózsa a legfertőzöttebb háztartási eszközök egyike, mivel magas számban telepedik meg rajta a Mycobacterium avium nevű baktérium. Ez a kórokozó lenyelve vagy belélegezve tüdőfertőzést, tartós köhögést, fáradtságot és légszomjat is okozhat, de a gyenge immunrendszerrel rendelkező emberek számára még több veszélyt tartogathat. A baktérium ellen úgy tudunk védekezni, hogy rendszeresen tisztítjuk a zuhanyrózsát, 6-8 havonta pedig búcsút veszünk a régi fejtől és lecseréljük egy újra.

2. A háztartási tisztítószerek

A háztartási tisztítószerek tele vannak vegyi anyagokkal: bár a gyártók szerint ezek a termékek kis mennyiségben nem okoznak egészségügyi problémát, rendszeres használattal a toxikus összetevők erősen károsíthatják az egészségünket: akár asztma, hormonzavar vagy daganat kialakulásához is hozzájárulhatnak. Éppen ezért fordítsunk figyelmet a rendszeres szellőztetésre és igyekezzünk természetes tisztítószereket használni, mint az ecet vagy a szódabikarbóna.

3. Konzervnyitó

Általában ha kinyitunk egy konzervet, a legtöbben csak egyszerűen visszatesszük a nyitót a fiókba. Újra és újra, hónapokig vagy évekig is akár. Az NSF közegészségügyi csoportja éppen a konyhai eszközök szennyezettségét mérte fel amikor megállapította, hogy használati tárgyak közül a konzervnyitón találó meg a legnagyobb számban a szalmonella és az E. coli kórokozója, de penészt és élesztőt is találtak rajta. Használat után érdemes minden alkalommal forró vízzel és mosogatószerrel átmosni, hogy elkerüljük a betegségeket.

4. Fürdőszobaszőnyeg

Most őszintén, milyen gyakran szoktad mosni otthon a fürdőszobaszőnyegeket? Meglepő, de hetente legalább egyszer mosni kellene, vagy legalább ügyelni arra, hogy ne legyen mindig csurom víz. A víztől tocsogó fürdőszobaszőnyeg ugyanis penész ideális táptalaja lehet, de baktériumok és poratkák is vannak benne bőségesen.

5. Konyhai turmixgép

Minden használat után alaposan el kell tisztítani a turmixgépet, ellenkező esetben a fennmaradó ételmaradékok kedveznek a szalmonella és az E.coli kórokozók terjedésének. Egy 2013-as amerikai tanulmány szerint a gumitömítés az egyik legdurvábban fertőzött termék a háztartásokban.

6. Hűtőszekrény rekeszek

Ugye veled is előfordult már, hogy napokig elfelejted kidobni a megromlott, penészes ételeket? Belegondolni is szörnyű, hogy mennyi baktérium hemzseg a hűtőszekrény zugaiban. Ha rendszeresen kipakolsz a hűtőből, és forró mosogatószeres áttörölgeted a rekeszeket, máris sokat tettél a listeria, E.coli és szalmonella elleni küzdelemben.

7. Központi fűtési és / vagy hűtési rendszer

A központi fűtő- és hűtőrendszerekkel is tartogatnak egészségügyi veszélyeket, mivel penészt és port rejtegetnek. Ezek az apró szemcsék köhögést és allergiás tüneteket okozhatnak, de a szemedet is irritálhatják. Egy párásító sokat segíthet az éjszakai köhögés ellen.

8. Porszívó

Van HEPA-szűrőd? Ha nem, akkor van egy rossz hírünk: a porszívó baktériumok és mikrobák ezrét szórhatja szét a levegőben, amik allergiát és légzési problémákat okozhatnak.

9. Szivárgó vízcsövek

A legtöbben csak legyintenek, pedig ideje komolyan venni a kis szivárgásokat is: a csepegő csapok és csövek nagy szerepet játszanak a baktériumok és penészgombák elszaporodásában, amik számos légúti megbetegedésnek lehetnek a forrásai.

10. Szőnyegek

A szőnyeg igazi betegségtanya: egy koszos szőnyegben előszeretettel telepedik meg a penészgomba, de egy teljesen új szőnyeg sem feltétlenül egészséges, mivel illékony szerves vegyületek (VOC) vannak benne, amik mérgező-rákkeltő anyagok (pl. formaldehid) egész sorát foglalják magukba. Ezen fertőző anyagok bőrbetegségekhez, torok- és orrirritációhoz, asztmához, orrvérzéshez és egyéb légzési problémákhoz vezethetnek, de a csecsemők, idősebbek és gyenge immunrendszerrel rendelkezők fokozottan vannak kitéve ennek a veszélynek.

11. Ólmos festék

Bár az ólomtartalmú festékeket már 1978-ban betiltották, azonban az előtte épült otthonokban – akár az alsóbb rétegeken – ólmos festék lehet falon. Ezeket a festékeket nem véletlenül tiltották be, már kis mennyiségben is komoly egészségügyi problémákat tudnak okozni, például vese-, idegrendszer és agykárosodást. Ha azt tapasztalod, hogy ólomtartalmú festék maradt a falaidon, akkor mindenképp fordulj szakértőhöz, mivel az elővigyázatlan lekaparással nagyobb kárt okozhatsz: az ólomszemcsék belélegezve rendkívül gyorsan támadásba lendülnek.

12. Rejtett penész

A magas páratartalom és a ritka szellőztetés miatt bárhol felütheti a fejét a penész. Nagyon gyorsan megtelepszik a nedves helyeken, a gipszkartonon, a tapétán, a bútorokon és a faburkolatokon. Az újabb építésű lakásoknál halmozottan fennáll ez a probléma, mivel a műanyag nyílászárók jobban leszigetelik a házat, ezért a nedvesség bent marad. A penész felső légúti problémákat, köhögést, kiütéseket vagy szemszárazságot válthat ki, de az asztmát és az allergiát is súlyosbíthatja.

Via Naturallivingideas.com