Nehogy befürödj: ezek az ablakcsere legnagyobb buktatói

HelloVidék 2019. március 9. 09:27
Az ablakokra és ajtókra vonatkozó igényeink egyre magasabbakká válnak. Mindazonáltal, a tökéletes hő- és hangszigeteléssel bíró műanyag nyílászárók is csak akkor tudják biztosítani az elvárt eredményeket, ha beépítésük megfelelően történik. Bár ez a művelet egyszerűnek tűnhet, nagyon sok múlik a részleteken, így jobb, ha ezt a munkát szakemberre bízzuk. Ugyanakkor jó, ha tisztában vagyunk azzal, mire érdemes odafigyelnünk, ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy nem csak a választott profilrendszer, de a beépítés minősége is megfelelő színvonalú.

Megfelelő előkészületek a siker érdekében

A megfelelő előkészítés a siker alapfeltétele. A dokumentáció (amit ideális esetben szakember biztosít) jó, ha tartalmaz javaslatokat az összekötőelemekre, vagyis az ablakkeret és a félfák közti területekre, valamint az ablak- és ajtókeretekre vonatkozóan, beleértve a küszöböket is. Kisebb projektek – mint például egy lakás vagy ház nyílászáróinak cseréje esetén – nem szívesen fordítunk túl nagy összeget a projekt dokumentációjára.

„Ilyen esetekben javaslom, hogy a beépítés részleteiről személyesen beszéljünk a potenciális kereskedővel. Emellett mindenképp hasznos, ha tudunk részletesebb információt adni a jelenlegi nyílászárók állapotáról, például mutatunk egy-egy fotót a telefonunkon (teljes kép a külső és belső nézetről, valamint részletes képek a félfákról és keretekről szintén külső és belső nézetből). Ez valószínűleg elegendő az eladónak ahhoz, hogy a leginkább megfelelő megoldást tudja ajánlani az ajtók és ablakok félfákhoz való beillesztéséhez.” – mondta el Búcsi János, az Inoutic/Deceuninck értékesítési menedzsere.

Tömítőszalagos beépítés – igen vagy nem?

A nyílászárók beépítésére fókuszáló cikkek – még a szakértők által írtak is – hajlamosak leegyszerűsíteni ezt a témát. Azt mondják, a vásárlónak célszerű meggyőződnie arról, hogy az árajánlat csak a habarcsos tömítést tartalmazza, vagy a tömítőszalagok használatát is, amelyek párazárást biztosítanak belülről, és vízállóságot kívülről. Ugyanakkor a szalagok felhelyezése meghatározott szabályok szerint kell, hogy történjen. A maximális hatékonyság biztosítása érdekében a megfelelő technikai folyamatokat tiszteletben kell tartani.

Ugyanis szinte lehetetlen kivenni a régi ablakot anélkül, hogy a meglévő félfa meg ne sérüljön. Szerencsére a piac lehetőségek széles tárházát kínálja, amelyek akár kombinálhatók is egymással. Még a bonyolult esetekre is létezik megoldás a megfelelő anyagok használatával.

Semmiképp sem ajánlott hosszú ideig várni az ablakok habarcsos beépítése és egyéb műveletek közt (mint például a félfák hőszigetelése).

  1. A régi ablak eltávolítása (nyílászáró csere esetén)

    Az arra szakosodott cég szakemberei először eltávolítják a régi ablakot. Ha a folyamat eredményeként észrevehetően egyenetlen felületet kapunk a félfákon, vagy lehullik a vakolat, fontos ezeket kiegyenlíteni, hogy az ablakkeret és a félfa közti kötés megfelelően legyen tömítve. A félfák megerősítését és szintezését nem szabad alábecsülni, akkor sem, ha több, mint egy napig tart a munka!
  2. Az ablak rögzítése

    Az ablakot a szakemberek behelyezik az előkészített nyílásba és a megfelelő pozícióba igazítják vízszintező és ékek, esetleg szerelőpárnák segítségével. Ez után a keretet rögzítőkkel és csavarokkal rögzítik. A tökéletes kivitelezésnek kulcsszerepe van a magas szintű hatékonyság (az ablak feszessége, a szárnyak könnyed mozgatása) valamint a hosszú élettartam szempontjából.
  3. Rögzítőszalagok használata

    Ha rögzítőszalagok használata mellett döntünk, a szalagokat azt követően helyezzük fel, hogy az ablakot már a megfelelő helyre illesztettük. Fontos ellenőrizni, hogy a szalagok megfelelően vannak-e felhelyezve – a párazáró kerül belülre, míg a vízálló kívülre. A szalagokat általában felcímkézik. Ha előre tömörített szalagot használunk, fontos meggyőződni róla, hogy azt a megfelelő irányban helyezzük fel.
  4. Ablakpárkányok

    Gyakran alábecsülik az ablakpárkányokat, pedig a nem megfelelő hőszigetelésük hőhidak képződéséhez vezethet a párkányok alatt, és a fagy behatolhat a téli hónapokban. Az ablakok beépítése során fontos, hogy az adott helyzetnek megfelelő megoldást válasszuk, ami garantálja a terület megfelelő hőszigetelését. Ilyen például az extrudált polisztirol hab a párkány teljes szélességén elhelyezve, vagy a kiváló hőszigetelési tulajdonságokkal bíró speciális alapprofilok.

    A keret alapprofiljainak magasságát úgy érdemes kiválasztani, hogy lehetővé tegye a megfelelő hőszigetelést és vízzárást a párkány alatt, továbbá minimális lejtést garantáljon a párkánytól kifelé haladva, az ablaktól távolodva.

    A belső párkány beillesztésekor ügyeljünk arra, hogy a párazáró szalagot ne sértsük meg. A belső párkány mélységét úgy érdemes megválasztani, hogy ne nyúljon túlságosan az ablak alatt elhelyezett radiátor fölé, hiszen ez gátolná a meleg levegő áramlását télen.

    A külső párkány elülső éle és a vakolat közti átfedés legalább 30 mm-es kell, hogy legyen, és célszerű 3°-nál nagyobb lejtéssel készíteni. A párkányok két oldalsó végződése meg kell, hogy gátolja a víz bejutását a párkány alá, illetve a vakolat károsodását. A párkány hőtágulását szintén figyelembe kell venni.
  5. Kőművesmunka befejezése

    A befejezés előtt fontos ellenőrizni a kisebb repedéseket a rögzítőelemek közelében. Megfelelő típusú tömítőanyag használata szükséges. Az ablakfélfa és a profil közt APU lécet érdemes használni, amely tökéletes kapcsolódást biztosít a vakolat és az ablakprofil között, miközben védi is a profilt a karcolódásoktól a vakolat felhelyezése során. Vakolatot sosem szabad közvetlenül a profilon használni, az ablak tágulásával ugyanis könnyedén megrepedhetne.
  6. A védőfóliák eltávolítása

    A befejezés utáni alapvető tisztítást követően a kivitelező munkatársai távolítsák el az ablakkereten és szárnyon levő védőfóliákat annak érdekében, hogy ellenőrizhessük a terméket, mielőtt aláírjuk az átvételről szóló dokumentációt. Ha a fóliákat csak később távolítjuk el, például festés után, és ekkor fedezünk fel komolyabb sérülést a profilon, a reklamációs folyamat utólag lényegesen körülményesebb lehet. A védőfóliákat három hónapnál tovább nem szabad fent hagyni, mivel ez után már nehézkes az eltávolításuk.

    Ha ügyelünk rá, hogy a fentieknek megfelelően történjen a beépítés, biztosak lehetünk benne, hogy új műanyag nyílászárónk megfelelően fog működni, és minimális karbantartás mellett akár hosszú évtizedekig kiszolgál bennünket.