Kettészakadt az ország: így fűtenek Nyugat- és Kelet-Magyarországon

HelloVidék 2019. április 12. 18:02
Magyarországon csaknem száz településen, több mint 650 ezer háztartásban érhető el a távhőszolgáltatás. A hazai távhőszektor legfontosabb adatairól a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) évente megjelenő közös kiadványa ad átfogó képet.

Magyarországon csaknem száz településen, több mint hatszázötvenezer háztartásban, a lakások mintegy 17 százalékában érhető el távhőszolgáltatás. Ezek aránya a Közép-dunántúli (28,74%), a Dél-dunántúli (20,24%), illetve Közép-magyarországi (20,02%) régióban a legmagasabb.

A távhőtermelők a távfűtéshez és használati melegvíz szolgáltatáshoz szükséges hőt 70%-ban földgázból állítják elő, azonban egyre nagyobb szerepe van a megújuló energiáknak, úgymint a napenergiának vagy a geotermikus energiának. Utóbbi felhasználása 2015 és 2017 között jelentősen emelkedett.

A hazai távhőszektor legfontosabb adatairól a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) évente megjelenő közös kiadványa ad átfogó képet. A MEKH és a MaTáSzSz részletes adatokat tartalmazó kiadványa ide kattintva érhető el.

A MaTáSzSz immár hatodik éve országos rendezvénysorozattal népszerűsíti a távhőszolgáltatást. Idén április 12-én rendezik a távhőszolgáltatás napját, amely a távhőellátás társadalmi, gazdasági és környezeti előnyeire kívánja felhívni a figyelmet. Az érdeklődők bepillanthatnak a távhőszolgáltatók és távhőtermelők kulisszái mögé, több városban nyílt napokon és játékos családi programokon vehetnek részt. A programokról a MaTáSzSz honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.