Ezek a legbiztonságosabb települések most Magyarországon - itt a lista!

HelloVidék 2019. május 5. 08:00
Magyarországon egyre jobb a közbiztonság; a PRE-STAT statisztikáiból kiderül, hogy hazánk összes megyéjében évről-évre csökken a bűnesetek száma. Ettől függetlenül jobban tesszük, ha megnézzük hova utazunk, főleg akkor, ha hosszabb időre megyünk, vagy letelepedési szándékkal keresünk új otthont. A HelloVidék összegyűjtötte Magyarország legbiztonságosabb területeit, ahová bátran leruccanhatunk.

A közbiztonság rendkívül fontos szempont, ha lakhatásról van szó. A HelloVidék a PRE-STAT 2018-as statisztikái alapján utána járt, jelenleg hazánkban mely megyék a legbiztonságosabbak. Cikkünkhöz a közterületeken elkövetett bűncselekmények számát vettük alapul. 2018-ban Magyarországon a következő 5 megyében volta legjobb a közbiztonság:

  1. Nógrád megye
  2. Vas megye
  3. Zala megye
  4. Tolna megye
  5. Komárom-Esztergom megye

Nógrád megyében 2018-ban összesen 3483 közterületeken elkövetett bűncselekményt regisztráltak, ez a szám valamivel magasabb, 3830 Vas megyében, míg a harmadik helyezett Zala megye esetében 3937 volt. Tolna megyében 4005 hasonló bűncselekmény történt, Komárom-Esztergom megyében pedig 4559 esetben történt bűnelkövetés a közterületeken. Mint feljebb írtuk, Nógrád megyében mondható legjobbnak a közbiztonság, itt szinte minden településen 10 alatt volt a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma 2018-ban, csak néhány kivétel akad, mit például Diósjenő, ahol 22 ilyen esetet regisztráltak, vagy Érsekvadkert, ahol ez a szám tavaly 17 volt. A megyében Balassagyarmaton volt a legrosszabb a helyzet, ott 208 hasonló jellegű bűncselekmény történt.

Vas megyében Nógrádhoz hasonlóan a legtöbb településen 10 alatti volt a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma, de itt már több negatív példa akad. A legrosszabb közbiztonságú városnak Szombathely számít, ahol 746 bűnesetet rögzítettek, utána Kőszeg jön, ahol ez a szám 136 volt, majd Sárvár, ahol 139, és Körmend, ahol 99 közterületen elkövetett bűneset történt.

A harmadik helyezést elért Zala megyében a legtöbb településen 0 és 20 közötti a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma, azonban a nagyobb városokban rosszabb a helyzet: Zalaegerszegen tavaly 443 ilyen bűneset történt, míg Nagykanizsán 309, Keszthely 189, Lentiben pedig 58.

Tolna megyében legtöbb településén jónak mondható a közbiztonság, a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma általánosságban nem haladta meg tavaly a 20-at, ám a nagyobb városoknál itt is ugrásszerű emelkedést láthatunk: Szekszárdon 599, Bonyhádon 185, Tolnán pedig 107 esetet regisztráltak.

Komárom-Esztergom megyében a legtöbb településen 10 feletti volt a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma, ellenpélda azonban akad; például Dunaszentmiklóson tavaly csupán 2 ilyen bűneset történt, Dunaalmáson pedig mindössze 5. A városok ebben a megyében is megemelik a bűnözési rátát, az élen Tatabánya áll, kirívóan nagy számmal (766), de a többi nagyvárosban már mérsékeltebb a helyzet: Esztergomban 411, addig Komáromban 230, Tatán 211, Oroszlányon 195.