Nem csak Budapesten ólmos a víz: ebben a megyében is durva a helyzet

HelloVidék 2019. május 9. 09:00
Az 1945 előtt épített lakóházak lakóit érintheti a probléma, ami szerint az elöregedett vezetékhálózatokban magasabb ólomtartalmú ivóvízre bukkanhatunk. Több mint 18 ezer lakásban lehet ólmos a víz Heves megyében - írja a heol.hu.

A portál szerint általánosságban hazánkban az ivóvíz megfelel az EU-s szabályoknak, azonban a napokban felröppent a hír, hogy a minden ötödik vízmintában magas volt az ólomtartalom.

Akkreditált laboratóriumainkban a hatósági előírásoknak megfelelően folyamatos, ütemezett mintavétellel monitorozzuk a hálózatba táplált víz minőségét. Ellenőrzéseink mérési adatait rendszeresen elküldjük az érintett ellenőrző szerveknek

– írja közleményében az Érv Zrt. Azonban a szolgáltatók a vízmérőig felelősek az ivóvíz minőségéért, a fogyasztó köteles karbantartani és gondozni a belső hálózatot. A régebbi építésű ingatlanok belső hálózatában pedig fellelhetőek olyan elöregedett vezetékszakaszok, amelyek gondot jelenthetnek a vízminőség szempontjából.

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a Nyitott Laboratórium program keretében bárki ingyenesen megvizsgáltathatja a csapvizét. Mintavételi csomagok a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályain, illetve a járási hivatalok népegészségügyi osztályain kérhetők

– tájékoztatott a Heves Megyei Kormányhivatal. A portál kérdéseire a Heves Megyei Vízmű azt válaszolta, hogy a szolgáltatási területen kevés az ólomvezeték, ugyanis a társaság az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett ezek lecserélésére. Ugyanakkor a lap szerint több mint 18 ezer otthont érinthet a probléma Heves megyében.