Erre biztos nem gondoltál: 7 dolog, amire felhasználhatod a szódát

HelloVidék 2019. május 13. 15:00
Tudtad, hogy a szóda kiszedi a foltokat a textíliákból és tisztítja a bőrödet is? Mutatunk 7 meglepő felhasználási módot, mit lehet még kezdeni a szódával azonkívül, hogy megiszod.

Gondoltad volna, hogy a szódavízzel takarítani is tudsz? Meglepő, de a buborékos víz több mindenre használható azonkívül, hogy megiszod. A HelloVidék összeszedte, hol tudod a leghatékonyabban felhasználni a bubis vizet az otthonodban.

1. Eltávolítja a foltokat a textíliákból

Ha egy makacs boros folt éktelenkedik a fehér szőnyegedet, nem kell kétségbe esni. A szódavíz bármilyen szennyeződést felold a textíliákban, a szőnyegen kívül a függönyöknél, ágyneműknél és a ruhaneműknél is működik. Ha egy fontos esemény alatt bepiszkítod az ingedet, akkor tűzoltásként remekül használhatod a szódát. Csak dörzsöld bele az anyagba, a szénsav felhozza a szövet mélyéből az étel- és italmaradékot.

2. Megtisztíthatod vele az üvegablakot

Ahelyett, hogy különféle tisztítószereket használnál, próbáld ki az ablakpucolást a szódavízzel. A pezsgés segít eltávolítani a makacs és a ragadós foltokat. Töröld le egy száraz törlőkendővel a felületet, így az nem lesz csíkos.

3. Leszedi a rozsdát

A szódát bátran használhatod a rozsdás csavarokra és szegekre is, mivel a karbonizáció feloldja a kisebb rozsdafoltokat. Arra figyelj, hogy az alapos szódás áztatás után szárítsd meg a felületet – ezzel megakadályozhatod a jövőben a rozsda új kialakulását.

4. Megtisztítja az arcodat

Japánban, Koreában és az Egyesült Államokban a szépségszakértők egyre jobban népszerűsítik a „szénsavas arctisztítást.” A magyarázat igen egyszerű: a szénsavas vízben található buborékok felszínre hozzák a pórusokban megrekedt szennyeződést és olajokat, ami azt jelenti, hogy mélyebben tisztít, mint a sima csapvíz.

5. Megszünteti a bögre foltjait

Bárkivel előfordulhat, hogy kávézás után elfelejti elmosni a bögréjét és csúnya szennyeződések maradnak a csésze belsejében. A szóda feloldja az odatapadt maradékot, így a segítségével könnyebb lesz eltávolítani a bögre belsejében található szennyeződéseket. Csak önts a bögrébe egy kis szódát, majd hagyd, hogy tegye a dolgát.

6. Eltünteti a kisállat-baleseteket

Hiába szobatiszta a háziállatod, olykor előfordulhat, hogy a lakásba piszkít. Öntsd le a piszkos felületet egy kis szódával, és várd meg, amíg a buborékok feloldják a szennyeződést.

7. Harcol a zsíros edények ellen

Ha odaégettél valamit és maradt néhány ragacsos maradék a serpenyőben, önts szódát a még meleg felületre, majd hagyd pár percig állni. A szóda könnyedén feloldja a szennyeződéseket, így hamar lejön róla az odaégett maradék.

Forrás: The Kitchn