Felújítás Tatabányán: azbesztet tartalmazó födém nehezíti a munkálatokat

Index 2019. június 4. 21:00
Energetikai korszerűsítés címszó alatt purhabbal akarják lefedni több tatabányai panelház kopó, foszló, azbesztet is tartalmazó lépcsőházi födémét. A szakmai szövetség fel van háborodva, mert a nagy nyomásos technológia szerintük nem ide való, és számos veszélyt rejt magában - írja az Index.

A portál szerint Tatabánya önkormányzata Dózsakert és Sárberek panel társasházainak alsó födémére energetikai korszerűsítésre írt ki pályázatot. Az ezzel kapcsolatos határozatban konkrét céget és technológiát ajánlottak, és belefoglalták, hogy a födém jelenleg cementkötésű szórt azbeszttel van szigetelve. Ezt követően a módosított verzióból a cég és az azbeszt feltüntetése is kimaradt. A cég által javasolt technológia viszont a szakmai szövetség szerint veszélyes, mert a levegőbe kerülő azbeszt hosszabb, 15-40 éves lappangási idő után a tömeges megbetegedéseket, vagy haláleseteket fog okozni.

Tatabányán 8-12 ezer lakót érint a probléma, miszerint a földszinti fogadórészében a födémet az azbeszt egyik legveszélyesebb fajtáját, kék azbesztet is tartalmazó anyaggal szigetelték. A megkopott szigetelés már nem látja el feladatát, viszont a veszélyes azbesztréteg leszedése bonyolult és drága. Az önkormányzat erre kínált egy megoldást: a fújt purhabos technológia olcsó lenne, valamint az azbesztréteg drága eltávolítására sem lenne szükség.

Ezzel szemben a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége szerint ez a megoldás nagyon veszélyes lenne. A szervezet attól tart, hogy a javítások során, a már rongálódott szigetelésből azbesztrostok kerülnének a levegőbe. Ez nem csak a lakosok de a munkát végzők életét is veszélyeztetné.

A portál megkereste a témával kapcsolatban a tatabányai önkormányzatot, számoltak-e a szakmai szervezet által vázolt lehetőségekkel a pályázat kiírásakor, és ha nem, akkor figyelembe veszik-e, kivizsgáltatják-e a szakmai szövetség véleményét.

A önkormányzat válaszában kifejtette: fontosnak tartják az energetikai korszerűsítést ezért idén egy újabb lehetőséget kínálnak arra, hogy a pályázó felújíthassa a kritikus területet. Az új pályázat során a felújító maga döntheti el milyen technológiát alkalmaz annak érdekében, hogy résmentesen zárja le az alagsori födémet.