Kígyók lepték el a vidéki házat: így gyűjtötte össze őket a szakember

HelloVidék 2019. október 25. 12:08
A napokban csörgött a telefonja Both Zoltánnak, aki egyedüliként veszélyeshüllő-befogással foglalkozik Magyarországon. Egy ijedt női hang annyit közölt, hogy ellepték a házát a csúszómászók. A konyha- és hűtőszekrény alól másztak elő a csúszómászók. Közel 30 siklót gyűjtöttek össze a vásárosbéci kis vályogházból.

Rettegett, irtózott a nő a kígyóktól, siklóktól. Megbeszéltem vele egy időpontot, amikor el tudtam utazni hozzá. Több mint 300 kilométert kocsiztam Vásárosbécre

- mondta el a lapnak Both Zoltán, aki elmesélte, hogy a vályogház, ahová riasztották az erdő szélén állt. Amikor a helyszínre érkezett, már akkor gondolta, hogy siklókról lehet szó, mivel a ház körül és bent is rengeteg levedlett siklóbőrt talált. Arra gondolt, hogy egy egyik sikló a nyáron bekúszott a házba, és lerakta tojásait, amelyekből augusztus végén, szeptember elején bújhattak ki a kis hüllők. A siklók első vedlése már megtörténhetett, hiszen erről tanúskodott a sok-sok siklóbőr.

Ennyi siklóval még nem találkoztam pályám során. A hűtőszekrény és a konyhaszekrény mögött 15-16-ot fogtam be, és mint megtudtam, egy nappal a megérkezésem előtt közel ugyanennyit sepregettek ki a házból. A háziasszony a befogás után annyit közölt, soha nem várt még így férfit, mint engem. Tegyük hozzá, irtózott a csúszómászóktól, így érthető volt, hogy várta a segítséget

- mesélte a szakember, aki az eset után a befogott példányokat egy erdős területen szabadon engedte a hüllőbefogó, hogy azok felkészülhessenek a téli pihenésre. Azt viszont fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem kell félni a siklóktól, mert emberre ártalmatlanok. A siklók védettek hazánkban, az erdei sikló eszmei értéke például 50 ezer forint.