Várják az igazi telet: nem is gondolnád mennyire fontos lehet a növényeknek

HelloVidék 2020. január 8. 09:00
Az őszi nedves időjárásnak köszönhetően jelenleg minden a tervezett rend szerint halad és szépen fejlődik az őszi vetés, ám a gazdák még várják az igazi telet, mivel a növények egészsége szempontjából meghatározó lehet a kórokozókat ritkító hideg és a védelmező hótakaró - írja a Világgazdaság.

A lap szerint az előző évinél sokkal jobb képet mutatnak az őszi vetések, mivel az évszak 2019-ben sokkal ideálisabb volt. A 2018-as őszi aszály, por után most a gazdálkodók a nedves talajba tudtak vetni. Tavaly a vetésidőben voltak olyan területek, amelyek annyira átáztak, hogy géppel nem lehetett a földekre menni.

A GOSZ információi szerint a búza és az egyéb őszi kalászosok vetése szinte száz százalékig a tervek szerint haladt: a kikelt növények szépen fejlődnek. Ennek ellenére a termelők bíznak benne, hogy lesz még hótakaró, és beköszönt a kártevőket és a kórokozókat ritkító hideg.

Várjuk a mínusz 10-15 fokos fagyokat, amelyek segítenék a természetes növényvédelmet és a gabonának sem ártanak. Persze jobb lenne, ha a hidegebb idő hótakaró alatt érné a vetéseket

- mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Címlapkép: Getty Images