Döbbenet: életbe sem lépett, máris visszavonták a Tokajt védő rendeletet

HelloVidék 2020. január 16. 08:30
A benne foglaltak garanciát jelentettek volna a térség szőlész-borász hagyományainak megőrzésére, többek között a birtokok használatára, az épületekre, pincékre vonatkozóan. A korlátozó rendelkezéseket azért hozták, hogy meg lehessen őrizni a táj egységes történelmi arculatát.

Még hatályba sem lépett, de máris visszavonták a a Tokaj-Hegyaljai történelmi borvidék szigorú védettségére vonatkozó kormányrendeletet, amit 2019 végén fogadtak el és jelent meg a Magyar Közlönyben is. A kihirdetését követő 15. napon lépett volna hatályba.

A korlátozó rendelkezéseket azért hozták, hogy meg lehessen őrizni a táj egységes történelmi arculatát, írja az Mfor.

A kormány a rendelet visszavonásáról ugyancsak a Magyar Közlönyben értesített, indoklást azonban nem fűztek a döntéshez. A lap emlékeztet, hogy a NER-hez szorosan kötődő üzletembereknek, így például Mészáros Lőrincnek vannak érdekeltségeik a tokaji borvidéken.

A rendelet többek között azt is előírta, hogy ingatlant a borszőlőkataszterből - leszámítva az eredeti tevékenység fejlesztését szolgáló eseteket - nem lehet kivonni, illetve az ingatlanon csak borszőlőt és étkezési szőlőt lehet termeszteni. Visszavonása révén érvényét veszette a helyben folyó bányászati tevékenységet korlátozó rendelkezés és az is, ami nem engedélyezte volna az erdőterületek megszüntetését mezőgazdasági és beépítésre szánt terület kialakítása érdekében.

Címlapkép: Getty Images