Itt a válasz: kiderült, miért hordanak mázsányi köveket a Balatonba

HelloVidék 2020. január 17. 09:00
A halaknak alakítanak ki mesterséges ívóhelyeket. A Balatonban található köves akadókon a tapasztalatok szerint a süllő, a kősüllő, a balin, a vágó durbincs és több keszegféle is ívik, az ő szaporodásukat segítik elő az új ívási felületek. Az ikrából kikelő ivadék számára pedig búvóhelyet jelentenek a kövek között lévő rések.

Nagy építkezés zajlik a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán, a Sajkodi sorként ismert sétaút előtt. Nagy uszályokról markolóval követ pakolnak a Balatonba. Mint kiderült, mintegy 10 ezer köbméter kőből mesterséges zátonyokat, “akadókat” építenek ívóhelynek a halaknak, számol be a Balatontipp.hu.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, Horváth László rendőr ezredes azt nyilatkozta a témában: a vízi munkavégzést Budapest Főváros Kormányhivatal Közlekedési Főosztálya engedélyezte. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság már ellenőrizte a vízi munkavégzés jogszabályi kritériumainak teljesülését, és jogsértést nem fedett fel.

A munkálatok kivitelezője a Balatoni Hajózási Zrt.

A Tihanyi-félsziget körül több helyszínen folynak a halak mesterséges ívóhelyeinek telepítésével kapcsolatos vízi munkák. A projekt a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program keretében, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Szent István Egyetem hármas konzorciumában zajlik.

Ezen fajok szaporodását segítik elő az új ívási felületek, továbbá az ikrából kikelő ivadék számára búvóhelyet jelentenek a kövek között lévő rések.

Az akadók élőhelyet biztosítanak alacsonyrendű táplálékszervezeteknek, emellett vándorkagylóval sűrűn belepettek, így ideális táplálkozó helyül szolgálnak a pontynak, és több keszegfélének is. Összességében elmondható, hogy a Balaton egyéb, homogén aljzatú medréhez képest az akadók nagyban emelik a biodiverzitást, szerepük – balatoni léptékkel mérve – a tengeri korallzátonyokhoz hasonlítható

– fejtette ki Nagy Gábor horgászati ágazatvezető. Az ívási időszakban időszakosan kíméleti területet jelölhetünk ki az akadóknál, de ezen kívül a horgászati lehetőségek változatlanok lesznek.

A projekt során 8 db víz alatti kövezés jön létre, melyek mérete 800 és 1600 m2 közötti. Egy-egy akadóhoz 1000-1300 m3 térfogatú vízépítési terméskövet használnak fel. A MAHOP által nyújtott támogatás a 8 önálló projekt 491,5 millió forintos összes beruházási értékének 50%-át finanszírozza, a másik 50%-ot a konzorciumi tagok saját hozzájárulása fedezi. A hajósoknak kiadott hirdetmény szerint május 31-éig tart az akadók építése.

Címlapkép: Getty Images