Rengeteg hal pusztult el a vízügyesek figyelmetlensége miatt Siófokon

HelloVidék 2020. január 21. 16:36
A Sió csatorna zsilipjének leengedését anélkül tették meg, hogy gondoskodtak volna az ott élő állatok mentéséről. A halak egy része egyébként azért került a száraz részekre, mert az eresztést látva több helyi lakos is megpróbálta kihasználni a lehetőséget és ellopni a pocsolyákban csapdába esett halakat, ami orvhalászatnak számít.

Hétfőn leengedték a zsilipet a Sió csatornánál, aminek az lett az eredménye, hogy többszáz hal vívott haláltusát az iszapban, sok el is pusztult. A 444 sokkoló olvasói fotókat osztott meg az esetről és arról, milyen körülmények között folyik a Balaton új, leeresztő zsiliprendszerének építése.

A területről anélkül eresztették le a vizet, hogy gondoskodtak volna a benne élő gerinces állatok mentéséről.

Nemrég kezdődött a Balaton vizét leeresztő Sió-zsilip és a Sió-csatorna felújítása, nettó 14,5 milliárd forintból. A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Dunántúli Vízügyi Főigazgatóság konzorciuma viszi. A siófoki duzzasztott csatornaszakasz vizét azért kellett leengedni, mert most kezdik a duzzasztott rész alsó végét alkotó kiliti műtárgy átépítését az alapozással, írja a portál. Az azonban elkerülte a vízügyesek figyelmét, hogy a műszaki feladat végrehajtásán kívül az élőlények épségéről sem ártott volna gondoskodni.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője azt nyilatkozta: a siófoki horgászegyesület elnöke még aznap, hétfőn napközben jelezte nekik, hogy halak kerültek szárazra vagy igen sekély vízbe. A vízügy néhány órán belül 20-30 centiméterrel megemelte ennek a résznek a vízszintjét, így az addig el nem pusztult halak megmenekültek, a helyzet így hétfő estére már stabilizálódott.

Kalauz Zoltán, a Siófoki Horgász Egyesület elnöke szerint a halak egy része azért került a száraz részekre, mert

A rajtakapottak közül volt, aki elszórta a sekély vízból kiszedett zsákmányát. A helyi horgászok bíznak abban, hogy az eset után a korábbinál jobban együtt tudnak működni a vízügyesekkel.

Címlapkép: Getty Images