Ez a régió áll legrosszabbul: ide ér ki leglassabban a mentő

HelloVidék 2020. január 23. 10:08
A korábbi évek adatai alapján a legkritikusabb helyzetben a Pest megyeiek voltak, náluk a hívások felében sem sikerül odaérni negyedóra alatt a beteghez. A legjobb esélye a Győr-Moson-Sopron megyeiknek volt a jó ellátásra. Egyre több orvos, mentőtiszt és gépkocsivezető hiányzik a műszakokból, így nem lehet a sürgős esetekhez kellő gyorsasággal rohamkocsit küldeni.

Nincs elég hadra fogható ember vagy nincs elég autó a feladatok zökkenőmentes teljesítéséhez - ez az oka a mentők késésének. Egyre több orvos, mentőtiszt és gépkocsivezető hiányzik a műszakokból, így nem lehet a sürgős esetekhez kellő gyorsasággal rohamkocsit küldeni. A legkritikusabb helyzetben a közép-magyarországi régió van, ahova naponta átlagosan öt kocsi érkezik vidéki állomásokról, írja a Népszava.

Az elmúlt évek kiérkezésre vonatkozó adatait korábban maga az Országos Mentőszolgálat közölte, ezek alapján úgy tűnik, folyamatosan növekedett ez az idő. A legfrissebb, 2017-re vonatkozó adatok szerint 100 sürgős segélykérésből 64-65 esethez értek ki negyedórán belül. A félórán túli várakozók aránya ekkor 7 százalék volt.

A tavalyi adatokra vonatkozóan a lap azt írta, azokról nem kaptak információt a mentőszolgálattól, hiába kérték.

A cikkben arra is emlékeztetnek, hogy a kormány az előző uniós ciklusban 15 milliárd forint uniós pénzt költött el arra, hogy a sürgős hívások legalább 90 százalékában negyed órán belül kiérkezzen a mentő.

Címlapkép: Getty Images