Végleg kicsöngetnek? Megszűnik az oktatás a foktői iskolában

HelloVidék 2020. január 27. 20:01
Január végén megszűnik az oktatás a foktői általános iskolában: a második félévet már egy másik intézményben kezdik el a diákok. A tanulólétszám az utóbbi években folyamatosan csökkent és 2019 szeptemberében már csak nyolc diákkal kezdődött meg a tanítás.

A lap információi szerint január végétől megszűnik az oktatás a foktői általános iskolában. Batkai Károly, a településvezetője elmondta, hogy a foktői önkormányzat sok éven keresztül küzdött, hogy megtartsa legalább az alsó tagozatot.

Az intézménytszépen felújították, több támogatást adtak a tanulóknak, például ingyenes étkezést, tankönyvet és úszásoktatást. Digitális táblákkal, számítógépekkel felszerelt iskolában folyt az oktatás kis létszámú osztályokban és helyben. Mégis évről évre egyre kevesebb diák iratkozott be, ugyanis a szülők a helyi intézmény kihasználása helyett, inkább elvitték a gyermeküket a közelben található városi iskolába.

Rohamosan csökkent a tanulók száma: először a felső tagozatot kellett megszűntetni. 2019 szeptemberében mindössze nyolc fővel kezdődött meg a tanítás: a nyolc alsós egy összevontan tanult egy osztályban.

A félévkor történő váltásra azért volt szükség, mert a foktői tagintézmény-vezetőnek december 31-ével megszűnt a munkaviszonya. A diákokat a kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája veszi át második félévtől, azonban a foktői iskolát egyelőre nem zárják be, csak az oktatás szűnik meg. Abban az esetben, ha a 2020-2021-es tanévre lesz legalább nyolc elsős beiratkozó, újra benépesülhet az iskola.

Címlapkép: Getty Images