Kiadták a vészjelzést: harmadfokú készültség lépett életbe a magyar folyón

MTI 2020. február 20. 16:01
Harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendeltek el a Hernádon, mivel egy kidőlt nagyméretű fa miatt közel tíz köbméter kommunális hulladék gyülemlett fel. A magyarországi folyókon egyre gyakoribb a külföldi és hazai eredetű kommunálishulladék-szennyezés, ezért a vízügyi szolgálat a kezelésébe tartozó vízfolyások és folyók medrét rendszeresen ellenőrzi.

Harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendeltek el a Hernádon, mivel Berzék térségében egy folyómederbe dőlt, nagy méretű fa okoz lefolyási akadályt a Tisza irányába. Közel tíz köbméter kommunális hulladék gyülemlett fel, amely jelentős mennyiségű növényi uszadékkal keveredett, de döntő többségében PET eredetű. Még a nap folyamán gondoskodtak a mederben képződött lefolyási akadály és hulladék eltávolításáról, szelektív válogatásáról és kezeléséről.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság elmondta, hogy az elmúlt időszakban a magyarországi folyókon egyre gyakoribb a külföldi és hazai eredetű kommunálishulladék-szennyezés. A vízügyi szolgálat a kezelésébe tartozó vízfolyások és folyók medrét rendszeresen ellenőrzi, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakosság nem megfelelő hulladékkezelési szokásainak következményeként a folyók medrében, azok parti sávjában fennakadt, az ártereken lerakott hulladékot eltávolítsa.

Címlapkép: Getty Images