Újabb intézkedések: kijárási tilalmat rendeltek el a szociális intézményekben

HelloVidék 2020. március 18. 12:16
A látogatási tilalom mellett a kijárás is tilos a bentlakásos szociális intézmények lakóinak a kialakult helyzet miatt, valamint a járvány ideje alatt felvételi zárlatot is hirdetnek.

A járvány miatt kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzet az ország egyes szakembereitől jóval nagyobb erőfeszítéseket és áldozatot követelnek. Kiemelten igaz ez a szociális intézményekben, a legkiszolgáltatottabb és magukra hagyott emberek mellett és a nagyobb közösségekben szolgálatot teljesítőkre. Az idős- és a hajléktalanellátás is az egyik legkockázatosabb terület, ahogy fokozott erőfeszítést kíván a járvány idején a fogyatékos és gyermekvédelmi intézményekben, a nagyobb közösségekben való helytállás is.

Több szakmai protokoll és új rendelkezés teszi biztonságosabbá a járvány miatti veszélyhelyzetben a szociális területen dolgozók munkáját és az ellátottak életét. Az Országos Tisztifőorvos március 17-én kiadott határozata alapján látogatási tilalmat rendelnek el valamennyi szociális szakosított ellátást nyújtó intézményre, a gyermekvédelmi szakellátásra, a javítóintézetekre, valamint a családok és gyermekek átmeneti otthonára is.

Eközben a mostani helyzetben alkalmazandó szakmai protokoll előírás is segíti a szociális alapellátásban tevékenykedők munkáját, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma készített el. Általános elv a sokkal körültekintőbb higiéniai protokoll és a nagyobb létszámú szolgáltatási formák átalakítása, az egyszerűbb adminisztráció, és a minél kevesebb személyek közötti kapcsolat kialakítása. A szakmai protokoll a Szociális Ágazati Portálon érhető el.

Az intézkedések azért születtek, hogy ehhez a nehéz, sok kihívással teli átmeneti helyzethez illeszkedő protokollokkal és rendelkezésekkel hatékonyabb és biztonságosabb legyen a szociális ellátások minden formája. A szociális szakma legnagyobb szervezetei állandó kapcsolatban állnak a szociális államtitkársággal, hogy a legváratlanabb helyzetekre is azonnal reagálhassanak, ezzel is mérsékelve a járvány jelentette kockázatokat és veszélyeket. A szociális területen ellátottak igényeit a leginkább a helyi közösségek ismerik és tudják kezelni, épp ezért a szociális terület ellátása elsősorban önkormányzati feladat. A szociális szolgáltatók túlnyomó többsége egyházi, önkormányzati vagy civil fenntartású.

Címlapkép: Getty Images