Hivatalos: megnyithatják a bányát a Veszprém megyei településen

HelloVidék 2020. április 20. 08:44
A lakosság tiltakozása ellenére a polgármester tájékoztatása szerint a hatóság kiadta az engedélyt az osztrák bányacégnek a sümegprágai kőbánya újboli megnyitására az engedélyt bizonyos feltételek mellett - írja a veol.hu.

A portál információi szerint sümegprágaiak tiltakozása ellenére megkapta az engedélyt a bányanyitáshoz az osztrák cég. Hujber Csaba polgármeste tájékoztatása alapján a Veszprém Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Hatósága kiadta az engedélyt a Modre Berbau GmbH-nak a kőbánya újboli megnyitására bizonyos feltételek betartása mellett.

Arra hivatkoztak, hogy a bányászat a karsztvízre nem gyakorol hatást, a bányaterület védett részein pedig megtiltották a kitermelést. A polgármester tájékoztatta a lakosságot, hogy ennek ellenére még lehet remény, hogy a település megakadályozza a nyitást, mivel a természetvédelmi előírások szerint a bányatelken nem folytatható bányászati vagy ahhoz kapcsolódó tevékenység. Korábban a cég bányanyitási szándéka ellen tiltakozva a helyi lakosok több mint 300 aláírást gyűjtöttek, amelyet a márciusi fórumon adtak át a bányacég képviselőjének.

Az önkormányzat továbbra is keresi a lehetőségeket, amelyek alapján megakadályozhatják a nyitást, ám a hatóság utasította Sümeg és Sümegprága önkormányzatát, hogy szüntesse meg a létesítési és építési engedély kiadásáig az engedélyezésben szereplő kizáró okot, mivel az alapján a tervezett tevékenység nincs összhangban az érintett települések esetében a településrendezési eszközökkel.

Címlapkép: Getty Images