Élesedik a kikötő háború: négy balatoni település fogott össze

HelloVidék 2020. május 14. 09:57
A Bahart közforgalmú kikötőeladási tervei több település önkormányzatát és lakóit érintik. Balatonakali, Balatonkenese, Balatonudvari és Csopak azt szeretné, hogy méltányos áron, részvényhányaduk beszámításával az önkormányzatok vehessék meg a kikötőket, ezért összefogtak hogy kérésüket egyeztessék a hajózási cég vezérigazgatójával.

A portál információi szerint négy balatoni település, Balatonakali, Balatonkenese, Balatonudvari és Csopak polgármestere összefogott a Bahart közforgalmú kikötőeladási tervei miatt. Azt szeretnék, hogy méltányos áron az érintett önkormányzatok vehessék meg az eladni szándékozott kikötőket, azok köztulajdonban tartásával. A kéréssel kapcsolatban egyeztettek a Bahart vezérigazgatójával, hogy közvetítse az állami tulajdonosi képviselet felé.

Koncz Imre, Balatonakali polgármestere elmondta, hogy a kezdeményezést támogatja a Balaton Fejlesztési Tanács és a Balatoni Szövetség is. A megkezdett egyeztetésekről és a kezdeményezésről egy tájékoztatást tettek közzé.

A Bahart közgyűlése által május 6-án elfogadott reorganizációs terv több nagy értékű ingatlan eladása mellett arról is döntött, hogy négy balatoni közforgalmi kikötőt is értékesít a társaság, hivatkozva a vírushelyzet miatt kialakult veszteségre. Mivel a Balaton-parti kikötővel rendelkező települések önkormányzatai mára már csak összesen a társaság részvényeinek kevesebb mint 25 százaléka felett rendelkeznek, így a számos „nem szavazat” ellenére sem tudták a döntést befolyásolni.

Kiemelték, hogy a döntés a négy település önkormányzatát és az ott élő, üdülő embereket érintheti hátrányosan. Mivel mindegyik település számára fontos közérdek a közforgalmú hajózás és a területek köz számára biztosított használati joga, ezért felkeresték a hajózási társaságot, hogy egyeztessék kérésüket.

A polgármestereket Kollár József a hajózási társaság vezérigazgatója fogadta, akit megkértek, hogy indítványukat terjessze a társaság igazgatósága elé. Az említett indítványban arra kérik az igazgatóságot, hogy a négy kikötő értékesítése során az érintett négy önkormányzatnak ajánlják fel mindenekelőtt megvételre az ingatlanokat a közérdek érvényesítése érdekében. A vételár tekintetében elfogadják a reorganizációs tervben meghatározottaknak megfelelően, jelenleg is a társaság rendelkezésére álló értékbecsléseket úgy, hogy az adásvétel során a vételárba beszámítható legyen az önkormányzatok Bahart részvényei névértéken.

Bíznak benne, hogy a társaság töbségi tulajdonoság képviselő döntéshozók is látják majd az ügy fontosságát. A korábban említett reorganizációs terv elfogadásával a többségi tulajdonos kijelentette, hogy el szeretné adni a mólókat és a hozzá tartozó ingatlanrészeket, ezért szerintük csak egyetlen lehetőség maradt arra, hogy továbbra is a nemzeti vagyon részei maradjanak a kikötők. Ez pedig az, ha az önkormányzatok tulajdonába kerülnek.

Címlapkép: Getty Images