Rengetegen akarnak katonának menni: ezt hozta a vírus miatti veszélyhelyzet

MTI 2020. május 14. 08:35
Ugrásszerűen megemelkedett a szerződéses katonai szolgálatra való jelentkezés a veszélyhelyzet bevezetése óta: a honvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint 2020 februárjához képest több mint háromszorosára emelkedett a jelentkezők száma.

A már létező kiképzési, alapfelkészítési formák mellett a munkanélküliség enyhítése érdekében a honvédség az újoncok részére rövidített idejű katonai alapfelkészítést vezetett be. Ennek részeként olyan ismereteket kapnak, amelyek után bevethetőek lesznek a járványügyi veszélyhelyzet kezelésével összefüggő katonai feladatokra, írja a Magyar Nemzet. Mint a lap megtudta, ugrásszerűen megemelkedett a szerződéses katonai szolgálatra való jelentkezés a veszélyhelyzet bevezetése óta.

A gyorsított alapkiképzés részeként az újoncok olyan ismereteket kapnak, amelyek után már bevonhatók lesznek a járványügyi veszélyhelyzet kezelésével összefüggő katonai feladatokba. Emellett a legalapvetőbb katonai ismeretekkel is tisztában kell lenniük, amelyekre építve a későbbiekben – kiegészítő felkészítéssel – szerzik meg a teljes értékű alapkiképzést. A Honvédelmi Minisztérium hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

A legfontosabb követelmény továbbra is az önkéntes jelentkezés, a magyar állampolgárság, az állandó belföldi lakhely vagy tartózkodási hely, a megfelelő iskolai végzettség. A jelentkezőknek be kell tölteniük a 18. életévüket, büntetlen előéletűeknek kell lenniük, és meg kell felelniük az alkalmassági vizsgálatokon.

A jelen helyzet miatt a szaktárca arra kér minden érdeklődőt és jelentkezőt, hogy a releváns információkért lehetőség szerint telefonon és elektronikus úton vegye fel a kapcsolatot a toborzó állománnyal.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt