Hasítanak a falusi pályázatok: erre a két támogatásra még le lehet csapni

MTI 2020. június 6. 15:04
Több mint ötezer kérelmet nyújtottak be a kistelepülési önkormányzatok és a történelmi egyházak a Magyar falu program pályázati kiírásaira. Eddig hat kiírás zárult le, de kettő még továbbra is nyitva áll.

Idén eddig több mint ötezer kérelmet nyújtottak be a kistelepülési önkormányzatok és a történelmi egyházak a Magyar falu programnak a helyi életminőség javítását célzó pályázati kiírásaira. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos közleménye szerint a program a koronavírus-járvány ellenére is töretlen népszerűségnek örvend, egyes elemei iránt hatalmas az érdeklődés.

Előbbire 4, utóbbira 10 milliárd forintot biztosít az állam. Az 5-5 milliárd forint keretösszegű közösségi terek fejlesztésére és közösségszervezők foglalkoztatásának támogatására is több mint kétezer kérelem érkezett.

A két programra összesen 5 milliárd forint áll rendelkezésre. A közeljövőben további két pályázati kiírás várható. A közlemény szerint a Magyar falu programnak köszönhetően a tavalyi évben mintegy 150 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhatott meg a hazai kistelepüléseken. 2020-ban pedig megközelítőleg 170 milliárd forint támogatást biztosít a kormány a falvakban élők életkörülményeinek javítására.

Címlapkép: Getty Images