Ezt látnod kell: ritka külföldi vendég érkezett Debrecenbe + FOTÓ

HelloVidék 2020. június 15. 21:04
A kialakult járványhelyzet következtében eddig hónapokra el kellett halasztaniuk a nemzetközi állatszállításokat, azonban június 12-én megérkezett a fiatal hím kis panda a németországi Dortmundi Állatkertből.

Az ország első vidéki állatkertje újabb jelentős gyűjteményi bővülésről, szakmai előrelépésről adhat ma hírt, miután 6 év előkészítő munkájának eredményeként az Európai Fajmegőrzési Program (EAZA EEP) keretében végre kis panda hím érkezett a két kiváló genetikájú nőstényükhöz, akik 2014 óta élnek a Nagyerdő fái alatt.

A stramm hím hosszú út után egyelőre karanténidőszakát tölti, de már a látogatók is megtekinthetik az ikerlányok bemutatójával szomszédos kifutóban, ahogy a helyben termelt bambuszt csemegézi.

Az állatkert egyik közönségkedvencének számító faj, a kis panda, vagy vörös macskamedve a macskamedvefélék családjának egyetlen ma élő faja. A Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban őshonos 2000-4800 méteres magasság között. Magányosan él, napközben jellemzően a fákon pihen, és főként éjszaka aktív; ekkor keresi táplálékát is. Bár a ragadozók közé sorolják, tápláléka jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyaszt gyümölcsöket, zuzmókat, ízeltlábúakat és madártojásokat is.

Életterének drasztikus zsugorodása és az illegális kereskedelem következtében vadon élő populációját ma 10.000-nél kevesebb felnőtt egyedre becsülik, ezért a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Emberi gondozásban élő állománya is nehéz helyzetben van, mivel a születések száma nagyjából megegyezik a halálozásokéval.

Épp ezért külön örvendetes a cívisvárosi intézmény legújabb lakójának érkezése. Az állatkert reményei szerint az állatok hamarosan párba állnak, és a leendő szaporulataikkal a közeljövőben hozzájárulhatnak e karizmatikus faj megmaradásához. A Debreceni Állatkert részt vesz a Vörös Panda Hálózat (Red Panda Network) munkájában is, és támogatja céljait; e zászlóshajó faj megőrzését Nepálban és Indiában. A segítő szándékú látogatók és érdeklődők a kis pandák örökbefogadásával és emlékérmék vásárlásával támogathatják a vörös pandák fennmaradását.

Fotó: Debreceni Állatkert

Címlapkép: Getty Images