Komoly veszély a balatoni városban: házak között kószáló vaddisznótól rettegnek a helyiek

HelloVidék 2020. július 12. 11:02
Egy vadkan támadt rá egy kutyára és annak gazdájára a szokásos reggeli sétájuk közben a balatoni város családi háza övezetében. A környéken már többen találkoztak vaddal - írja a Blikk.

A lap szerint egy vadkan Balatonfüreden rátámadt egy afrikai oroszlánkutyára és annak gazdájára a szokásos reggeli sétájuk közben a település belterületén, családi házas övezetben. Információik szerint ez már a harmadik ilyen eset volt, amikor feltűnt vaddisznó a környéken, ezért szeretnék felhívi erre a komoly problémára a figyelmet, hiszen eddig nem történt semmi.

A helyszíntől nem messze a helyiek által gyakran látogatott patak van, de közel vannak a szórakozóhelyen, több pihenőpad, ezért sokan lehetnek veszélyben egy hasonló találkozásnál. Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke szerint valóban általános jelenség, hogy a vadak a városokba merészkednek, de a vadgazdálkodóknak meg van kötve a kezük.

Nagyon nehéz helyzet, ha lakott területre téved a vad. Ahhoz ugyanis, hogy ki lehessen lőni, rengeteg engedélyre lenne szükség. Ha meg is vannak a papírok, nem biztos, hogy el lehet engedni ott egy lövést

– mondta a lapnak az elnök, hozzátéve: van, ahol befogókat raktak ki, és beetetéssel fogták be a vadat.

Kosler Zoltán, a füredi városfejlesztési osztály vezetője írásos válaszában elmondta, hogy a jelzett helyszínen és annak környékén fokozott közterület-felügyelői ellenőrzést végeztek, a rendőrhatóság és a területileg illetékes vadászatra jogosult erdőgazdaság egyidejű értesítése mellett. A területen azóta vaddisznó jelenlétét sem munkatársaik, sem pedig az erdőgazdaság szakemberei nem észleltek. Az önkormányzat a vaddisznó feltételezett búvóhelyéül szolgáló bozótos felszámolására kötelezi az ingatlantulajdonosokat.

Címlapkép: Getty Images