Rengetegen vártak erre: giga építkezés indul a vidéki városban

HelloVidék 2020. július 23. 10:01
Váratlan költségek és az újratervezés után hamarosan megkezdődik Sopronban az Árpád utcai parkolóház építése. A kivitelezőt már megtalálták és a pénz is megvan a beruházás megkezdéséhez - írja a Kisalföld.

A portál információi szerint hamarosan megkezdődik Sopronban az Árpád utcai parkolóház építése. A kivitelezőt már megtalálták és a pénz is megvan a beruházás megkezdéséhez. Mint írják a cikkben, egy július 15-én megjelent kormányhatározatban Sopron önkormányzatának fejlesztése is szerepel. A kormányfő azonnali határidőt jelölt meg többlettámogatásokra, így hamarosan elindulhat az új parkolóház kivitelezése és az Árpád utcai egykori mentőállomás területének rehabilitációja.

A Zöldülő belváros névre hallgató projekt a soproni városrehabilitáció folytatása a klímatudatosság jegyében. A parkolóház megépítésén kívül a gyalogos-, kerékpáros- és közúti felületek is megújulnak, valamint kiépül a csapadékvíz- elvezető rendszer, az épület földszintjén pedig önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek lesznek. A határozatban a korábban megítélt támogatást további 855 millió forint töblettel egészítették ki.

A beruházás Sopron önkormányzata és a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. konzorciumában valósul meg, a parkolóházzal kapcsolatos építtetői feladatokat a holding látja el. A korábban megkötött szerződést azért kell módosítani, mert a tervezői becslés alapján meghatározott keretösszeg nem nyújtott kellő fedezetet a parkolóház megvalósításához. Az Árpád utcai tervezett építkezés helyén a régészeti feltárások lelassították a megvalósítást és az áttervezéssel együtt a beruházás költségeit is megnövelték.

A kivitelezést kötelezően megelőző régészeti feltárások során római falmaradványokat találtak négy méter mélyen a föld alatt. Mivel a maradványokat a hatósági döntés alapján meg kell őrizni, ezért visszatemették az egykori Scarbantia maradványait, a parkolóházat ugyanakkor át kellett terveztetni úgy, hogy az építményt tartó cölöpök ne sértsék az ókori falakat. Ez lelassította és megdrágította a beruházást, csak a régészet százmillió forintba került. Újabb engedélyeztetési eljárást is le kellett folytatni.

Címlapkép: Getty Images