Ezt a települést már megközelíteni sem lehet: őrületes pusztítást okozott a rengeteg eső

MTI 2020. július 25. 18:32
Zala megyében közúti hidakat mosott el a víz, ezért egy település megközelíthetetlenné vált. A surdi polgármester arról számolt be, hogy az intenzív esőzés miatt rengeteg pincét elöntött a víz, sok helyen akár másfél méteres magasságig, de az utcákon is majdnem derékig érő vízben gázoltak.

Megelőzésként négy házból hét embert telepítettek ki a Zala megyei Surdon, mert fennáll a veszélye annak, hogy átszakad a település központjában lévő tó gátja az extrém mennyiségű csapadék miatt. A megyében közúti hidakat mosott el a víz, ezért egy település megközelíthetetlenné vált. Kanász János surdi polgármester arról számolt be, hogy

A település központjában lévő tó szombatra annyira megtelt, hogy több helyen lyukak keletkeztek a gátfalon, de a gát tetején is átfolyik a víz. Kritikus az állapota, nagy az esélye annak, hogy a védmű átszakad, ezért felkészültünk arra, ha embereket kell kitelepíteni - jelezte a polgármester. Hozzátette, hogy megnyitották a kultúrházat, ahová élelmiszert és innivalót szállítottak. A falubusz már kora délután készenlétbe állt, hogy elszállítsa azokat, akik ezt igénylik, illetve figyelmeztették a környékben élőket, készüljenek arra, hogy esetleg el kell hagyniuk a házaikat.

Kalamár Norbert, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta: megelőző intézkedésként döntöttek úgy, hogy Surdon négy házból hét embert telepítenek ki a polgármester és a helyi közbiztonsági referens koordinálásával. Az Útinform arról adott tájékoztatást, hogy

A Nemesdéd és Miháld közötti úton, a 4-es és a 7-es kilométer közötti hidat szintén elmosta a hirtelen lezúduló víztömeg, az utat ezért lezárták, de Nemesdéd még megközelíthető.

Több utat is le kellett zárni Somogyban szombaton az esőzés miatt kialakult vízátfolyások miatt - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján. Azt írták, hogy teljes szélességében zárva van a 68-as számú főút a 60-as kilométerszelvénytől a Tapsonyi elágazásig, valamint az 51-es kilométerszelvénytől Segesdig. A 61-es számú főút 157-es kilométerszelvényében Terebezd-puszta térségében félpályán haladhat a forgalom, a Nagybajom és Böhönye közötti útszakaszt viszont teljes hosszában lezárták. A rendőrség a forgalmat a környező utakra tereli, egyúttal arra kéri a közlekedőket, hogy a lezárt szakaszokat lehetőleg kerüljék el.

Óvári Timót, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a tűzoltók pénteken horgászoknak segítettek a Desedai Arborétumban, ahol a víz nagy mennyiségű földet vitt az útra, ellehetetlenítve a közlekedést. Szombaton a legtöbbször Segesdre kellett vonulniuk, ahol helyi és nagyatádi önkéntesekkel pincékbe, házakba befolyt vizet kellett szivattyúzniuk. Vésén és Böhönyén lakóépületekből, Segesden autóból mentettek embereket, Csurgón homokzsákokkal akadályozták meg, hogy a halastó vize kilépjen a medréből.

de egy ház kerítésében meg tudott kapaszkodni.

Címkép: MTI, Varga György