Mi történik ebben a megyében? Poloskák és darazsak tömegei keserítik a helyiek életét

HelloVidék 2020. augusztus 4. 10:04
A meleg, száraz időjárás kifejezetten kedvez a darazsaknak, fokozódik az aktivitásuk és a szaporodásuk is. A házak, lakások környékén ráadásul nagyobb számban megjelentek a márványpoloskák is.

A darázshelyzet most kezd fokozódni, a poloskák azonban már a „spájzban” vannak Békés megyében, írja a beol.hu. A lapnak nyilatkozott egy rovar- és rágcsálóirtással is foglalkozó cég vezetője, aki elmondta: az utóbbi két hétben egy viszonylag csendesebb időszakot követően kifejezetten sokan keresték őket darazsak miatt. Többek között két olyan helyre is hívták őket, ahol beszakadt az épület mennyezete egy-egy darázsfészek miatt. A szakember kiemelte,

A meleg, száraz időjárás kifejezetten kedvez nekik, fokozódik az aktivitásuk és a szaporodásuk is. A helyzet most kezdett el eszkalálódni. Ha darázsbumm nincs is, a poloskabumm már tényleg beköszöntött:

Leginkább a lárvájukkal, a nimfával találkozni, ami a kifejlett egyedtől eltérően fekete színű, és csak több vedlés után válik barnává. Ha szétnyomjuk őket, akkor viszont ugyanazt a kellemetlen szagot árasztják, amit megszokhattunk. Ez az egyik ismertetőjelük. Főként nyírfákat és akácfákat szálltak meg a lakott területen, de díszcserjéken, bokrokon, cserepes virágokon ugyancsak ott vannak, sőt, panelházak erkélyeire kirakott muskátlikon és petúniákon is észlelték már a jelenlétüket, magyarázta a szakember.

Címlapkép: Getty Images