Ennyi volt: ezek a családok hosszú időre búcsút vesznek Magyarországtól

HelloVidék 2020. augusztus 26. 20:02
Általában augusztus 20-a után hagyja el hazánkat a fehér gólyák többsége és kezdik meg hosszú utazásukat Afrikába. A gyülekező és az éppen vonuló gólyák mindig lenyűgöző látványt nyújtanak.

Általában augusztus 20-a után hagyja el hazánkat a fehér gólyák többsége és kezdik meg hosszú utazásukat Afrikába. A táplálékszerzést követően, már augusztus közepétől megfigyelhettük a készülődő gólyákat, akik csapatokba verődve várakoznak a nagy indulásra.

Láthatjuk őket az ország több pontján és az északról érkező rokonok is megpihenhetnek Magyarországon rövidebb időre, ám a tömeges vonulás jellemzően augusztus 20-án vagy azt követően kis idővel indul és bő két hét alatt majdnem az összes gólya elhagyja az országot.

Ez az ökológusok szerint egyfajta stratégiaváltás, hiszen a klímaváltozás egyik hatásaként a Szahara egyre szélesebb és nagyobb távolságot kell a gólyáknak víz és táplálék nélkül átszelni. A költöző madarak jellemzően kicsit később indulnak el telelőhelyeik felé, tavasszal pedig korábban érkeznek, a vonulóból mondhatni állandó madár lesz.

A fecskék a gólyáknál kicsit ráérősebbek, de ha rossz az idő, augusztus végén ők is útnak indulnak a többiek után, kicsit megkésve.

Címlapkép: Getty Images