Hihetetlen mire utaznak most a betörők: így úszhatod meg a bajt

Pénzcentrum 2020. augusztus 26. 09:09
Bár a koronavírus-járvány így vagy úgy rendesen megkeserítette mindenki életét, vannak olyanok, akiket egyáltalán nem sajnálunk mindezért. Ide tartoznak például a betörők, akiknek a ténykedése brutálisan megcsappant 2020. március-május között. Eltűnni persze nem tűntek el, továbbra is előszeretettel keresik célpontjaikat, manapság is leginkább készpénzre, elektronikai kütyükre, illetve szezonálisan akár a disznóvágás végtermékeire is utazva. A Pénzcentrum négy biztosító közreműködésével járt utána többek között annak, mik jelenleg a betörési trendek Magyarországon, milyen értéktárgyakra utaznak leginkább a rosszfiúk, illetve annak is, miként lehet megvédeni az otthonainkat a bűnözők ellen.

Az Országos Rendőr Főkapitányság hivatalos adatbázisa szerint 2018.07.14 és 2019. 07. 14. között messze Heves megyében történt a legtöbb betörés, szám szerint százezer lakosra 125. Eközben a második legfertőzöttebb helyszín a főváros volt, 79 regisztrált esettel, míg a harmadik helyre BAZ megye futott be, ahol 100 ezer főre 75 betörés jutott.

Ezzel szemben a legfrissebb statisztikák szerint 2019. 07.27. és 2020.07.26. között a betörési statisztika képzeletbeli első díjához elég volt, ha 100 000 lakosra 82 betörés jutott. Ezzel lett ugyanis első az elmúlt 1 évben BAZ megye, miközben például az évek majdnem ugyanabban az időszakában a tavalyi első Heves megyében, 100 000 főre már csak 67 betörés jutott 2019-2020 júliusa között, ami majdnem a fele a 2018-2019 júliusa közötti adatnak.

Ugyancsak szignifikáns a különbség a két időszakot vizsgálva Budapesten is. Itt 2019-2020 júliusa között ugyanis 55 betörés jutott 100 000 lakosra, ami 24-el kevesebb, minta 2018-2019 júliusa közötti adat. A statisztikákat elnézve kíváncsiak voltunk arra, hogy a legnagyobb magyarországi biztosítók miként érzékelték, mennyire húzta keresztül a hazánkban tevékenykedő betörők számításait a koronavírus-járvány. Nevezetesen, mennyire estek vissza a kárbejelentések, kifizetetések, valamint történt-e valamilyen változás a betörök stratégiáit elnézve idén.

Nyugodt az álmom

Bár a betörés nyilvánvalóan sohasem jó dolog, az mégis pozitív hír, hogy a Pénzcentrumnak nyilatkozó biztosítók ügyfelei igen nagy számban biztosítva vannak betörés elleni vagyonvédelemre. A K&H-nál például a lakásbiztosításos szerződések 80 százaléka tartalmaz betöréses lopás kiegészítő biztosítást. A Groupamánál valamennyi lakásbiztosítás tartalmaz ilyen védelmet, míg az Aegon úgy fogalmaz, a lakásbiztosítási szerződések nagy része tartalmaz kiegészítő betöréses lopás kockázatot, kevés olyan szerződés van, ahol az ügyfél nem kötött erre biztosítást.

Az Allianz pedig azt írta lapunknak küldött válaszaiban, hogy a lakásbiztosítás feltételek alapbiztosítási fedezetként tartalmazzák a betöréses lopás kockázatot.

Arról, hogy mennyit fizetnek a biztosítók és mire utaznak leginkább a betörők a cikk folytatásában a Pénzcentrum oldalán olvashatunk.

Címlapkép: Getty Images