Koronavírus: 1000 fölött az új magyar fertőzöttek száma, ezek a megyék vezetnek

HelloVidék 2020. szeptember 20. 10:29
Az országos tisztifőorvos szerint a járvány második hullámának a természete eltér az elsőtől, ezért másfajta védekezési stratégiát kell alkalmazni.

1070 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 17 990 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, írta vasárnap reggel a hivatalos kormányzati koronavírus-portál. Elhunyt 8 beteg, így az elhunytak száma 683 főre emelkedett, 4391-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 12 916 fő. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 40%-a budapesti. 404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.

Az igazolt fertőzöttek száma Budapesten a legmagasabb, 7472 fő, ezt követi Pest megye 2455 fővel. Fejér megyében ez a szám 899, Győr-Moson-Sopron megyében 703, Hajdú-Biharban 694, Szabolcs-Szatmár-Beregben 667. A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés 134 igazolt fertőzöttel.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján elmondta: a koronavírus-járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset. Szerinte a járvány második hullámának a "természete" eltér az elsőtől, ezért másfajta védekezési stratégiát kell alkalmazni.

Bár a fertőzöttek többsége fiatal, tovább tudják adni a vírust azoknak, akik magas kockázati csoportba tartoznak. Továbbra is a legveszélyeztetettebbek az idősek és a krónikus betegségben szenvedők - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Hétfőtől kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Ugyancsak hétfőtől 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is azt kérik, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.

Az iskolákban októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért - hangsúlyozták.

Címlapkép: Getty Images