Kiderült: eddig csaknem 200-szor volt szükség az iskolaőrök intézkedéseire

HelloVidék 2020. október 2. 09:09
190 esetben volt szükség eddig az iskolaőrök intézkedésére, de komolyabb incidensek nem voltak. Az egyenruhások az iskolai lázmérésben is segédkezhetnek - írja a HVG.

A portál információi szerint szeptember 1. és 28. között 190 esetben volt szükség az iskolaőrök intézkedésére. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai alapján ezek bűnmegelőzési célú figyelemfelhívások voltak, testi kényszert két esetben alkalmaztak, egyéb kényszerítő eszköz (gumibot) alkalmazására nem volt szükség. Komolyabb incidensek nem voltak.

Jelenleg 422 oktatási intézményben teljesít szolgálatot iskolaőr és annak ellenére, hogy több szakmai és érdekvédelmi szervezet tiltakozott a pedagógusok Szakszervezetéhez érkezett visszajelzések alapján több helyen pozitív volt az iskolaőrök fogadtatása.

Számos intézményben a koronavírus miatt elrendelt járványügyi szabályok betartásának ellenőrzése mellett például a hiányzó portás feladatait is ellátják, valamint az október 1-jétől kötelező iskolai lázmérésben is segédkezhetnek.

Címlapkép: Getty Images