Rengeteg pénzbe kerülhet a fűtési szezon indulása: erre kell figyelnünk

Pénzcentrum 2020. október 5. 09:39
Aki eddig még nem tett meg, az feltétlenül nézesse meg az otthoni fűtőeszközöket egy szakemberrel: igaz, nem olcsó mulatság, de a biztonságunk érdekében elengedhetetlen. Előre szólunk, nagyon drága lesz!

Habár tegnap még gyönyörű őszi időnk volt, mára nem jósoltak ilyen meleget a meteorológusok, és a jövő héten már fokozatosan csökken a napi átlaghőmérséklet. Tehát lassan ott is be kell kapcsolni a fűtést, ahol szeptemberben ezt még meg lehetett úszni.

Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották. Aki tehát eddig még nem tett meg, az feltétlenül nézesse meg az otthoni fűtőeszközöket egy szakemberrel, hiszen mindenkinek, egyéni felelőssége, hogy gondoskodjon otthona fűtési rendszerének biztonságáról.

A hónapok óta nem használt tüzelőberendezésekben ugyanis meglazulhatnak a tömítések, az alkatrészek elmozdulhatnak, ezért az első fűtési nap előtt szakemberrel kell átvizsgáltatni. Mivel továbbra sem enyhült a szakemberhiány ebben az ágazatban, idén is meg kell fizetni az árát az ellenőrzéseknek: Budapesten és az agglomerációban jellemzően 12 - 14 ezer forintért ellenőrzik a készülékeket, valamivel drágábban, mint tavaly, ebben azonban még nincs benne a kiszállás díja, ami legalább még egyszer ennyi. Vidéken, messze a fővárostól valamivel olcsóbban dolgoznak a szakik, ám 20 ezer forintot minimum ott is rá kell szánnunk a műveletre.

És ne lepődjünk meg, ha csak hetek múlva kapunk időpontot, hiszen nagyon leterheltek az évnek ebben a szakában a jó szakemberek, hiszen nagyon nem mindegy, hogy ki ellenőrzi a rendszert. Mielőtt ennyi pénzt kifizetnénk valakinek, győződjünk meg róla, hogy meg is érdemli. A szakképesített gázszerelői igazolvánnyal rendelkezők nyilvántartása 2020. január 1-től a Magyar Mérnöki Kamara honlapján érhető el. Érdemes utánanézni, kinek a kezébe adjuk saját és családunk biztonságát.

További fontos információkat a fűtési szezon indulásáról, a teljes cikkben a Pénzcentrum oldalán olvashatunk.

Címlapkép: Getty Images