Harangjáték csendül fel a vidéki városban: itt hallhatjuk először

MTI 2020. október 17. 17:01
Harangjáték lesz hallható vasárnap a debreceni református Nagytemplomban az első istentiszteletet emlékére. Az egyházközség tavaly novemberben hirdetett adománygyűjtést egy 24 harangból álló harangjáték elkészítésére.

Huszonnégy harangból felcsendülő harangjáték lesz hallható vasárnap a debreceni református Nagytemplomban annak emlékére, hogy az első istentiszteletet 1819. november 24-én tartották az ikonikus épületben.

A Debrecen-nagytemplomi református egyházközség elnöksége a múlt év végén, a kétszáz éves jubileum alkalmából határozta el, hogy méltó és maradandó emléket állít az első istentiszteletnek. Az egyházközség tavaly novemberben hirdetett adománygyűjtést egy 24 harangból álló harangjáték elkészítésére.

A harangjáték elkészítéséhez szükséges 20 millió forint rövid időn belül összegyűlt az adományozóknak köszönhetően, akik között magánszemélyek, vállalatok, egyházi és önkormányzati szervek is voltak.

A dallamok először a vasárnap délelőtti ünnepi hálaadó istentiszteleten csendülnek fel, amelyen Fekete Károly tiszántúli református püspök hirdet igét. A harangjáték adventkor minden vasárnap megszólal majd, és a későbbiekben a tervek szerint naponta hallható lesz.

Címlapkép: Getty Images