Drasztikus változások jöhetnek: teljesen átalakul a háziorvosi ügyelet?

HelloVidék 2020. október 22. 09:07
Az előterjesztést Lipők Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője nyújtotta be, akinek indítványát a fideszes többségű szabolcsi közgyűlés megszavazta.

A háziorvosi ügyeleti feladatok államosítását és olyan szabályozás kialakítását kéri egy új fideszes javaslat, ami „nem teszi lehetővé a háziorvosok ügyelet alóli felmentését”. Az előterjesztést Lipők Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője nyújtotta be, akinek indítványát a fideszes többségű szabolcsi közgyűlés megszavazta, és úgy határoztak, azt megküldik Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszternek és Varga Mihály pénzügyminiszternek, írja a Magyar Hang.

Lipők Sándor beadványa szerint az önkormányzatoknak törvény által előírt feladata lenne, hogy gondoskodjanak az orvosi ügyeletek ellátásáról. A kormánypárti politikus szerint mindezt többnyire külön megállapodások keretében, vagy ügyeleti társulások szerződtetésével oldják meg. Ám a kormányzati elvonások miatt a jövő évben várhatóan kevesebb lesz a települési önkormányzatok bevétele, sőt, „különösen a kisebb méretű önkormányzatok jelentős része nem, vagy kismértékű iparűzési adóval rendelkezik”. Ebből pedig azt a következtetést vonja le, hogy még nehezebb feladat lesz az elkövetkező időszakban az ügyeletek finanszírozása, így

Ha az állam nem vállalja át ezt a feladatot, akkor rendezze a szektor „régóta esedékes” finanszírozását, kiemelve, hogy az elmúlt húsz évben egyszer volt emelés a létszámalapú finanszírozásban „ami közel sem oldotta meg az ügyeleti ellátás pénzügyi nehézségeit”.

Az előterjesztésben emellett olyan szabályozás kialakítását kéri, ami „nem teszi lehetővé a háziorvosok ügyelet alóli felmentését”. A politikus azt írja, hogy a „jelenlegi jogi szabályozás nem rendelkezik az életszerűség azon jellemzőivel, amelyek a jogszabályokban leírt szankciórendszert nemhogy hatékonnyá, hanem egyáltalán alkalmazhatóvá tennék”.

A fideszes többségű szabolcsi közgyűlés úgy határozott, hogy élnek a felterjesztés jogával és a megszavazott javaslat nyomán született határozatot megküldik Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszternek és Varga Mihály pénzügyminiszternek.

Címlapkép: Getty Images