Figyelmeztet a szolgáltató: különös állatok okoznak áramszünetet Zala megye településein

HelloVidék 2020. november 14. 17:01
Eurázsiai hódok okoztak az elmúlt időszakban többször is problémát az áramellátásban. A gond korántsem volt kicsi: a térségben élő emberek otthonaiban gyakran volt áramszünet - számolt be róla a zaol.hu.

Ahogy a portál írja, a megyében nem ismeretlen a közönséges hódként (is) ismert állat. Néhány esztendeje a Principális-csatornában épített „váraik” miatt volt (párszor) zavar a vízelvezetésben, ám Zala más pontján, köztük a Göcsej-szívében is feladták a leckét, a már említett áramkimaradások révén, a szakembereknek.

Noha korábban országszerte még hódtelepítési programok során kerültek magyar földre a közepes testű rágcsálók, később már a túlszaporulat okozott gondot. Jellemzően folyók, illetve más, vízi közegek térségében élnek a pikkelyes farkú, fakérgekkel, lágyszárúakkal táplálkozó állatok. Folyamatosan rágnak – e „tevékenységük” eredménye az is, hogy gyakran olyannyira kárt okoznak a fákban, hogy azok kidőlnek. Természetes ellenségük nincs hazánkban, emiatt és a táplálékban gazdag élőhelyeik okán nem ritkul a példányszámuk

- írta meg a lap.

Mint írják, Zala megyében, a gazdag fás területek és vizes közegek környezetében gyakran szembesülnek különböző szolgáltatók a hódok által okozott problémákkal. Ezért időről-időre, köztük a napokban, egy, a kormányhivatal által kijelölt szakember hódokat fogott be a gyönyörű szentpéterföldei tó ( a víztározó) területén.

Varga Ivett, az E.ON regionális kommunikációs szakreferense elmondta:

a Söjtör és Letenye közötti középfeszültségű hálózatuk a szentpéterföldi víztározó mentén, a pördeföldei erdőrészleten halad keresztül. Ezen a szakaszon rendkívüli módon elszaporodtak a hódok. Az általuk megrágott fák az elmúlt időszakban többször is a villamos hálózatra dőltek, s így áramszünetet okoztak a pördeföldei és szentpéterföldei embereknek. Mindezt a jövőben szeretné elkerülni a szolgáltató, amely arra törekszik, hogy a zavartalan áramellátást biztosítsa az ottani családoknak. A hódok miatt keletkezett üzemzavarok elhárítása nagy és sok munkát okozott az áramszolgáltató munkatársainak. Ugyanis a vizes-fás terület megközelítése a munkagépekkel nehezen ment, illetve a terepviszonyok miatt jellemzően több órát vett igénybe. A gond pedig vissza-visszatérő volt, hiába orvosolták a szakemberek a lehető leghamarabb – ami a fenti gondok miatt így is több órát vett mindig igénybe – az áramszünetet.

A kommunikációs szakreferens kiemelte: a prevencióra is nagy hangsúlyt fektetnek. A problémát, magát az áramszünetet és az emiatti költséges javításokat, szeretnék megelőzni, ezért egy, Tárnokról érkezett hódbefogó szakember dolgozott az elmúlt napokban a szentpéterföldei tónál.

Úgy tudjuk, kiváló eredménnyel, ugyanis a szakmai tudásának és speciális befogó-technikájának köszönhetően jópár példány a kihelyezett csapdákba került. Így miattuk már nem lesz áramprobléma Szentpéterföldén és a környező falvakban

- tette hozzá a lap.

Címlapkép: Getty Images