Hihetetlen: olyan sok a halott a vidéki kórházban, hogy már nem tudják ott tárolni őket

HelloVidék 2020. november 24. 10:02
A kórház orvosigazgatója arról tájékoztatott, hogy az elhunyt betegek elhelyezését most külső telephelyek bevonásával tudják megoldani.

Hétfőn a 24.hu képeket és egy levelet kapott egy olvasótól, amiben a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház proszektúráján levő "áldatlan állapotokra" hívta fel a figyelmet. Azt írta, hogy reggelre "annyi elhunyt került a halotthűtőbe, hogy húsz elhunyt egymás hegyén-hátán, a földön fekszik, a többi 32-t lehetett csak szabályosan tárolni".

A lap megkérdezte a kórházat a helyzetről. Káldy Zoltán orvosigazgató elismerte a problémát, bár szerinte nem alakult ki méltatlan állapot.

Végtelenül elkeserítőnek tartjuk, hogy míg orvosaink és ápolóink megfeszített munkával betegeink gyógyulásáért küzdenek, egyesek kegyeletsértő módon próbálják meg lejáratni kórházunkat. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban minden körülmények között méltóképpen gondoskodunk a sajnálatos módon elhunyt betegeink elhelyezéséről, ezt most a külső telephelyek bevonásával tudtuk megoldani

– írta válaszában.

A koronavírus-járványt tekintve Vas megye az egyik legfertőzöttebb Magyarországon. A november 23-a előtti két hétben 2526 új fertőzöttet tartottak számon. Korábban csak a legfertőzöttebb Győr-Moson Sopron megyében volt ilyen magas fertőzöttségi arány.

Címlapkép: Getty Images