Borzalmas pusztítás: védett állatok tetemével van tele az iszap a mederkotrás miatt

HelloVidék 2020. december 14. 08:35
Sok kétéltű, halak, rovarok, más puhatestű és gerinces állatok ilyenkor telelnek ugyanis, vagyis sokuk beássa magát az iszapba, vagy a parti talajba vájt üregekbe húzódik vissza.

A halak, kétéltűek és más gerinces állatok telélési időszakában kezdték meg az Ively-ér kotrását, írta meg a Napi.hu. A kihányt iszapban rengeteg elhullott élőlényt találtak.

Szeptemberben hirdették ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság közbeszerzésének eredményét a taktaközi-öntözőrendszer rekonstrukciójára. A feladat része a csatorna megtisztítása, amely a környék cserjeirtásával, fakitermeléssel és egy közel 5 kilométeres szakaszon az iszap mederből való kitermelésével jár. A feladat elvégzésére 68 480 000 forintot költenek. A mederkotrást a téli időszakban már el is kezdte a kivitelező cég, ami jelentős ökológiai pusztítással jár.

A Tokaji Természetvédelmi Egyesület már a munkálatok elején figyelmeztetett, hogy nyáron, amikor az iszapban kevesebb élőlény van, ideálisabbak a körülmények a munkálatokhoz. Közösségi oldalukon ezt írták most:

Sok állatnak csak a maradványait tudtuk kimutatni, mert vagy a területen vadászó madarak, vagy a vizes élőhely melletti úton közlekedő autók végeztek a félig megdermedt és parton vergődő egyedekkel.

Képeket is közzétettek az elhullott élőlényekről, amelyeken látható például elpusztult vöröshasú unka, vagy elpusztult réti csík is. Az állatok mind védettek.

Képek, hírek a tegnapi nap eseményeiről

Önkéntesek segítségével sikerült egy rövid szakaszt alaposabban átnézni és...

Közzétette: Tokaji Természetvédelmi Egyesület2020. december 11., péntek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság később jelezte, hogy a Szerencsi Rendőrkapitányság természetkárosítás bűntett miatt rendelt el nyomozást, és szakértők bevonásával vizsgálja az eset körülményeit.

Címlapkép: Getty Images