Zseniális ötletek az ételpazarlás ellen: így hasznosítsd újra a karácsonyi maradékokat

Pais-Horváth Szilvia 2020. december 27. 15:00
Döbbenetes, ünnepek után mennyi élelmiszer landol a kukákba. Itt van mindjárt a mézeskalács, amit remekül lehet újrahasznosítani, sokan mégis kidobják.

A KSH adatai szerint a legtöbb pénzt a magyarok élelmiszerre és alkoholos italokra költik, évente átlagosan a keresetünk több mint 17%-a csak erre megy el. Karácsony előtt a magyar családok több tízezer forintot hagynak a boltokban, így nem csoda, hogy karácsony után átlagosan 20-30%-kal nő a szemét és a élemiszer-pazarlás mennyisége.

Egy tavalyi felmérés szerint Magyarországon a megkérdezettek mindössze fele az, aki jellemzően az összes karácsonyi ételt elfogyasztja, harmaduk pedig mindössze háromnegyedét. A megmaradt étel sorsát tekintve válaszadók közül 58% lefagyasztja vagy tartósítja őket, míg 28% állatnak adja, 13% pedig kidobja. Azoknak az aránya, akik ilyen helyzetben gondolnak arra, hogy rászorulóknak adják a maradékot, szintén mindössze 13%.

Magyarországon összességében évente több mint 1,8 millió tonna étel megy kárba

De az EU-ban is óriási a pazarlás: legalább 88 millió tonnányi élelmiszer-hulladékot termelünk. Sajnos, még napjainkban is sokan egyáltalán nem gondolnak az ételek újra-hasznosításában. Tavaly a Nébih infografikát készített arról, hogyan érdemes lefagyasztani a karácsonyi maradékokat, mielőtt a kukában végeznék.

Jó lenne, ha minél többen használnák a magyar diákok által fejlesztett FoodOverflow nevű közösségi platformot is. 3 magyar gimnazista ugyanis innovatív megoldást találtak ki az ételpazarlás mérséklésére, ötletüket pedig már külföldön is díjazták.

Az egyszerű megoldások a legjobbak

Összegyűjtöttünk pár tippet, amelyek segíthetnek ebben az ünnepi időszakban is csökkenteni az élelmiszer-pazarlást:

Ne vegyél és ne egyél annyit! (Ezt a legnehezebb betartani:)

Ismerős az érzést, amikor a karácsonyi vacsora után hátradőlsz, körbe nézel, és megállapítod: megint túllőttél a célon, mennyi étel maradt a tálakon! Érdemes ebben a pillanatban tudatosítani magadban, hogy legközelebb okosabban kell tervezni. Dolgozzuk ki jó előre, melyik nap hány embernek fogunk főzni, számoljuk ki, mennyi ételre van szükségünk, aztán menjünk csak vásárolni!

Csomagoljunk, fagyasszunk, aprítsunk!

Ami megmaradt, próbáljuk megfelelő módon, időbe eltenni a hűtőbe, amit lehet, lefagyasztani akár. Aztán:

  • A húsleves főtt húsából, vagy a maradék sült pulykából később még kiváló ragu vagy ízes omlett is készíthető. Daraboljuk le, tegyük el a mélyhűtőbe! Vagy még frissen csináljunk a megunt rántott húsból szendvicset vagy akár hamburgert!
  • Ha unjuk a húslevest, tészta nélkül lefagyaszthatjuk, pár hét múlva akár krémlevesek alapja is lehet.
  • A maradék krumplipüréből nudli vagy barátfüle készíthető, jó kis lazítás lehet a fűszeres ünnepi lakomák után. De burgonyás pogácsába, vagy akár házi kenyérbe is kiváló!
  • Nincs vége a recepteknek: a fel nem használt zöldségköretekből spagettire való szószt, vagy rakott ételeket készíthetünk. Ezzel is pénzt és energiát takaríthatunk meg.

Komposztáljunk!

Bár nem biztos, hogy a tél a legmegfelelőbb évszak az elkezdéséhez, ha eddig nem tettük meg, az ünnepi szezonban még érdemes a kertben egy komposztnak való helyet kijelölni. A zöldségek maradékait, szerves ételhulladékokat csak ide dobjuk!

Térjünk a lényegre: mi legyen a csontkeményre száradt, hetes mézeskaláccsal?!

A mézeskalács tipikusan az a karácsonyi süti, amit az ünnepek előtt sokan csak azért készítenek, mert olyan jó bíbelődni vele, szépen mutat az ünnepi asztalon vagy a fán. Nem beszélve arról, hogy remek időtöltés a gyerekekkel közösen sütni. A baj csak akkor van, ha még karácsony után hetekig tologatjuk, aztán végül a kukába dobjuk.

A felhasználásnak három módja van

  • Ha egészben hagyjuk:

kicsivel nehezebb felhasználni, de így is jól újrahasznosítható maradék. Készíthetünk belőle islert, úgy, hogy két azonos sütiforma közé baracklekvárt kenünk, majd a tetejére csokimázt készítünk. Babapiskóta helyett például tiramisuba is remek.

  • Darabosan, morzsásan:

így általában réteges desszertekben, joghurtba keverve vagy morzsasütik tetejére szórva a legkiválóbb. Csinálhatunk kekszes sütiket belőle.

  • Finomra darálva:

minden olyan receptben felhasználható így, amely darált keksszel vagy édes morzsával készül. Szilveszterre például a megunt mézeskalácsból kókuszgolyót, kókusztekercset, vagy akár különféle sajttortákat is süthetünk.

Címlapkép: Getty Images