Ilyen nem sok helyen van: mobil iglukban lakhatnak a hajléktalanok a vidéki városban

HelloVidék 2021. január 4. 17:03
Az igluk egyrészt mobilak, könnyen tisztíthatók, tűzállók, másfelől körülbelül 15 Celsius fokkal melegebb hőmérsékletet biztosítanak – a benne fekvő ember testhője által – a külső környezethez képest.

A közterületeken tartózkodó hajléktalanok biztonságos elszállásolásához, éjszakai alvásához ítélt meg egymillió forintos támogatást a közelmúltban a nagykanizsai polgármester, Balogh László. Az összegből összehajtható, jó hőszigetelésű, vízálló, polifoamból készült igluk beszerzését tervezi a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete, számolt be a Zaol.hu.

A vöröskereszt megyei szervezete levélben fordult korábban a polgármesterhez, amiben az önkormányzat anyagi segítségét kérték a hajléktalanellátás színvonalának javításához. Mint írták: egy francia mérnök találmányát alapul véve összehajtható, jó hőszigetelésű, vízálló, poliafoam anyagból készült igluk beszerzését tervezik, amelyek egyrészt mobilak, könnyen tisztíthatók, tűzállók, másfelől körülbelül 15 Celsius fokkal melegebb hőmérsékletet biztosítanak – a benne fekvő ember testhője által – a külső környezethez képest.

Úgy gondoljuk, hogy ezzel a lehetőséggel a hajléktalanszálló közelébe hozhatók az utcán és egyéb, lakhatásra alkalmatlan helyen élő emberek. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi járványhelyzet szempontjából is fontos a hajléktalanok intézmény-közelisége, hiszen így napi szinten figyelemmel kísérhetjük egészségi állapotukat

- nyilatkozta Szőlősi Márta, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezetének vezetője. Becslések szerint városszerte 15-20 olyan hajléktalan él, akinek megoldást jelentene a mobil iglu használata. Az iglukat az intézmény Csehországból kívánja megrendelni és a hajléktalanszálló előtti szabad területre szeretné felállítani. A tíz darab iglu – szállítási költséggel együtt – körülbelül 600 ezer forintba kerülne.

Címlapkép: Getty Images